Senatul a adoptat DECLASIFICAREA PROTOCOALELOR SECRETE. Lege inițiată de Dragnea, Tăriceanu și Mircea Drăghici

0
358

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege, inițiat de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Mircea Drăghici, pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupției, transmite Mediafax. Propunerea legislativă privind declasificarea unor documente a fost adoptată de senatori cu 79 de voturi „pentru”și 17 voturi „împotrivă”.

Comisia juridică a Senatului a dat, luni, raport de admitere în forma adoptată de Comisia pentru apărare, cu amendamentul lui Traian Băsescu, asupra proiectului de lege inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupției.

Proiectul a fost inițiat de președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, precum și de parlamentarul de Argeș Mircea Drăghici, secretar al Camerei Deputaților.

Comisiile pentru apărare și pentru administrație publică ale Senatului au dat raport comun de admitere, pe 16 octombrie, cu un amendament al lui Traian Băsescu, asupra proiectului de lege inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei.

Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanțelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit”, prevede modificarea adusă articolului 4, de deputatul PSD Mircea Drăghici, unul dintre inițiatorii proiectului.

De asemenea, o altă modificare adusă propunerii legislative se referă la revizuirea documentului.

Cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competența revine primei Instanțe care a soluționat fondul cauzei“, prevede articolul 5.

Pe 29 iunie, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi deputatul Mircea Gheorghe Drăghici au depus pentru dezbatere şi adoptare propunerea legislativă pentru declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei. Proiectul a fost înregistrat în procedură de urgență, Senatul fiind prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

DREPTATE PÂNĂ LA CAPĂT! Asta am promis în programul electoral din 2016, când românii ne-au acordat votul și încrederea lor.

Astăzi ne ținem de cuvânt: cu majoritate covârșitoare de voturi, Senatul a adoptat proiectul de lege privind declasificarea protocoalelor secrete care au dus la nenumărate abuzuri și au luat atâtor oameni dreptul la apărare și la o justiție independentă și corectă.

Mai este doar un pas. După ce decizia declasificării Hotărârii CSAT nr. 17/2005 va trece de Camera Deputaților, documentele și probele obținute pe baza ei vor fi publice. Acela va fi momentul care le va oferi persoanelor ale căror drepturi și libertăți fundamentale au fost încălcate șansa reală la reabilitare și la o judecată dreaptă.”, a declarat luni Mircea Drăghici, secretar al Camerei Deputaților și parlamentar de Argeș.

LASA UN RASPUNS