Romanian Science Festival, un eveniment de amploare cu si despre tineri talentati si creativi! Sambata, la Pitesti

0
1454

După o pauză de trei ani, Romanian Science Festival (RSF) revine în județul Argeș, în format fizic. Cea de-a treia ediție a Pitești Science Festival va avea loc între 22-24 septembrie și este cea mai extinsă de până acum, aducând publicului multe elemente inedite.

La Primaria Pitesti a avut loc o conferinta de presa unde tinerii organizatori alaturi de profesori si primarul Cristian Gentea au vorbit despre acest proiect maret care scoate in fata tinerii inteligenti, creativi si cu initiativa. “Eliza a venit cu aceasta idee formidabila si stiti ca am o problema, imi plac copiii destepti. Drept urmare, cand am auzit ce vrea sa faca Eliza am fost impresionat, am pus-o in legatura cu Cristina. Am ramas profund impresionat de ce a facut la Baia Mare pe o ploaie torentiala si abia astept sa vad ce se intampla la Pitesti, pe un timp foarte frumos. Am inteles ca la un moment dat au blocat inscrierile pentru sambata pentru ca erau mult prea multi, ceea ce spune mult si cfred ca va fi un eveniment din acesta pe care noi ni-l dorim foarte mult si vrem sa aratam ca tinerii vor si altceva.“, a vorbit primarul Cristian Gentea (vezi DECLARATIE VIDEO) despre evenimentul ce se va desfasura sambata la Pitesti.

 

Astfel, anul acesta vor fi trei zile de festival, organizate în parteneriat cu municipalitățile a trei orașe argeșene – Pitești, Mioveni și Câmpulung Muscel, în ultimele două ajungând Caravana RSF, eveniment în cadrul căruia, pe durata a trei ore, grupul de mentori RSF vor aduce științele mai aproape de mii de elevi care studiază în mediul rural și urban mic.

În al doilea rând, în organizarea festivalului se va implica cel mai mare număr de voluntari de până acum: 350 de voluntari elevi, membri ai comunităților locale, antreprenori și pasionați de științe, dar și 30 de mentori locali din rândul profesorilor. La evenimentele Romanian Science Festival din județul Argeș vor participa, în total, 16 mentori RSF, cercetători și profesioniști veniți din 7 țări exclusiv pentru festival.

Pe data de 24 septembrie, între orele 11:00 și 17:00, se va organiza un târg de experimente științifice interactive, deschis publicului de toate vârstele. Nu mai puțin de 150 de experimente vor acoperi științe precum: astronomie, robotică, medicină, inteligență artificială, imunologie, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie și sustenabilitate.

Cum a aparut ideea Festivalului si cum a trecut de la un eveniment de liceu, organizat pe coridoarele de la Bratianu, la unul de amploare cu sute de voluntari povesteste Eliza, organizator al Romanian Science Festival (RSF): “Evenimentul s-a desfasurat pe coridoarele de la Bratianu, la o zi de la inmormantarea Regelui si care a inceput printr-un apel cartre doamna Atanasescu, cu 3 saptamani inainte de eveniment, intreband-o daca i-ar surade sa facem un targ de stiinte la Bratianu. Cam asta era ideea pe atunci, dar cumva venea din spatele unei experiente din strainatate. Majoritatea membrilor pe care ii cunoasteti la Festival fie sunt studenti sau cercetatori care au studiat la universitati din strainatate sau sunt studenti, cercetatori din Romania care sunt implicati si vor sa vorbeasca despre asta. Noi am tot vazut la Oxford, in Irlanda, astfel de Festivaluri de Stiinta si atunci am venit catre colegii din Bratianu cu propunerea sa vedem daca putem sa facem asta si ne-a iesit mult peste asteptarile de atunci. Dupa care in 2019 am facut o editie mai mare. Nu am mai fost pe coridoarele liceului, ci in curtea liceului si anul acesta am ajuns cu adevarat in Centru. Asta este si ce ne-am dorit de la inceput, motiv pentru care ne-am bucurat de colaborarea pe care am avut-o cu Primaria, care ne-a ajutat sa scoatem Festivalul afara din liceu si sa il facem chiar pentru toata lumea.”.

Scopul evenimentului este de a stârni interesul publicului larg pentru științe și tehnologie prin intermediul educației informale și prin experimente interactive la care pot lua parte, dar pe care le și pot încerca după festival, acasă, folosind materiale accesibile.

LASA UN RASPUNS