Rapsodia Păstorească de la Corbi, sărbătoare de jumătate de veac! Evenimenul NU va fi anulat, ci doar AMÂNAT

0
784

Primarul Virgil Baciu vine cu vești bune pentru locuitorii comunei Corbi. Rapsodia păstorească, sărbătoare de jumătate de veac, va fi amanată anul acesta din cauza pandemiei, nu se va anula însă celebrarea acestui eveniment. ”Se va relua însă imediat ce ne va fi permis, deoarece face parte din matricea existenţială a acestui popor, conferindu-i elemente puternice de identitate naţională într-o vreme în care globalizarea tinde să şteargă aceste puncte de sprijin, pentru a se ajunge la o uniformizare copiată parcă din comunismul arhaic. Prin Rapsodia Păstorească noi ne asumăm identitatea şi responsabilitatea de a fi români şi de a transmite urmaşilor moştenirea străbună ce se bazează pe unitatea de teritoriu, limbă şi religie!”, frumos declară Virgil Baciu, primarul comunei Corbi.

Desfășurată în fiecare primăvară de o jumătate de secol, “Rapsodia păstorească” de la Corbi, este una dintre cele mai longevive manifestari culturale din țară.
Manifestarea este prilejuită de urcatul oilor la munte și este dedicată, în principal, locuitorilor din zonă a căror ocupaţie de bază este oieritul, dar și oaspeților veniți din mai multe zone ale țării, precum și din Republica Moldova.
Sărbătoarea locuitorilor comunei de pe valea Râului Doamnei debuteaza cu parada cântecului, dansului şi portului popular susţinută de ansambluri cu specific păstoresc din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Sibiu și Argeş, dar şi din mai multe localităţi din Republica Moldova, respectiv din raioanele Soroca și Căușeni.
Apoi, toată suflarea și ansamblurile participante urcau dealul în zona numită “Chilii”, unde se desfăşura programul artistic, dar si o expoziție de animale organizată de către membrii Asociaţiei “Corbii de Piatră. ”Anul acesta urma să avem o aniversare deosebită, prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la prima ediţie. Tocmai de aceea sărbătoarea fusese programată pe parcursul a două zile, în 23 şi 24 mai, dublând perioada şi şirul manifestărilor dedicate nobilei îndeletniciri a păstoritului ce-şi trage rădăcinile din negurile istoriei de dinaintea fundamentării neamului românesc. Pandemia ne obligă să amânăm sărbătorirea, nu se va anula, se va relua însă imediat ce ne va fi permis.”, a explicat edilul local.

LASA UN RASPUNS