Ministrul Culturii, în straie populare, în Argeș! La Parada Portului Popular din Mioveni: ”Tradițiile noastre reînvie”

0
441

Parada portului popular, la Mioveni, cu peste 3.000 de participanți din tot județul. La eveniment a participat și ministrul Culturii, Daniel Breaz, dar și alți importanți reprezentanți din Parlamentul României, europarlamentarul Gabriela Zoană, primari argeșeni care au ales să promoveze costumul popular alăturându-se proiectului inițiat de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, instituție condusă de managerul Elena Iagăr. 

Mii de persoane îmbrăcate în costume tradiţionale au participat, duminică, 12 mai 2019, la Mioveni, la Ziua Naţională a Portului, manifestare tradiţională, care are rolul de a promova portul şi tradiţiile românești. Evenimentul a început cu o paradă a costumelor naționale specifice mai multor zone din județ la care au participat peste 3000 de persoane (copii, părinţi, bunici şi străbunici). Îndemnul adresat de organizatori participanţilor a fost să „scoatem straiele din ladă și să arătăm lumii întregi că noi păstrăm tradiția în România de la Argeș.Ministrul Culturii: ”Tradițiile noastre reînvie. Și reînvie frumos, aici, la Mioveni”

La eveniment au participat și oficialități locale, județene, parlamentari, europarlamentari, precum și Ministrul Culturii, Daniel Breaz. ”Deși în urmă cu câțiva ani părea că le-am dat uitării, iată că tradițiile noastre reînvie. Și reînvie frumos, aici, la Mioveni, în județul Argeș. Mă aflu astăzi aici pentru că mulți prieteni mi-au povestit de ce se întâmplă la Mioveni, de faptul că există un așa frumos festival, iar acum, vremelnic în această poziție de ministru al Culturii și Identității Naționale au insistat să vin. Atât domnul Șerban Valeca, cât și Gabriela Zoană, au insistat să vin și le mulțumesc tuturor primarilor care s-au implicat să îi aducă pe acești frumoși tineri aici.”, a declarat ministrul Culturii, Daniel Breaz, duminică, 12 mai, la Mioveni (vezi video).

Primarul Topoloveniului, vizibil emoționat la momentul de Intonare a Imnului Național

Intonarea Imnului Național, un moment emoționant pentru mulți dintre participanți. Unii dintre aceștia au fost vizibil sensibili la momentul de început realizat de cântăreața Elena Sima. Printre aceștia, primarul orașului Topoloveni, Gheorghiță Boțârcă. Edilul local, impresionat de moment, s-a arătat vizibl emoționat când a fost intonat Imnul Național, fiind un cunoscut iubitor de patrie. Acesta nu a urcat oricum pe scenă, ci a îmbrăcat portul popular și s-a alăturat amplei acțiuni de promovare a straielor tradiționale naționale.

Simona Bucura Oprescu în port popular muscelean, după modelul costumului oficial de ceremonie îmbrăcat de Regina Maria

Deputatul de Argeș Simona Bucura Oprescu s-a alăturat proiectului inițiat de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, cu ajutorul Primăriei Mioveni. Aceasta a participat la parada costumelor populare ce s-a desfășurat pe traseul hipermarketul Lidl – Primăria Mioveni, îmbrăcată fiind într-un port popular muscelean, după modelul costumului oficial de ceremonie îmbrăcat de Regina Maria. Deputatul de Argeș s-a alăturat numărului mare de participanți și a defilat în port popular pe străzile Mioveniului. 

Dansuri populare cu 16 formații de copii și tineri

Sărbătoarea a continuat cu un concurs de dansuri populare ”Hora”, la care s-au întrecut 16 formații de copii și tineri, împărțiți pe trei categorii de vârstă, respectiv 7-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani la următoarele secțiuni de dans: ansambluri folclorice, obicei popular, formații de băieți/fete, formații mixte și călușari. În centrul oraşului au fost prezenţi foarte mulţi tineri, care au uitat pentru o zi de îmbrăcămintea modernă şi s-au simţit bine, alături de prieteni, la o sărbătoare care uneşte comunitatea.

Primarul comunei Stâlpeni a ”orchestrat” cu grijă întreaga acțiune

Primarul comunei Stâlpeni, Gabi Șerbănoiu, s-a străduit ca partea sa de organizare să fie una impecabilă, astfel că s-a implicat ca micuții îmbrăcați în straie populare să își ocupe bine locurile în scenă. Chiar și în momentul în care oficialitățile au început alocuțiunile, acesta a preferat să stea în sală pentru a ”orchestra” totul cât mai bine. Îmbrăcați frumos în straie alese, elevii comunei Stâlpeni au ieșit în evidență pe scena din Mioveni. 

Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Local, Primăria, Centrul Cultural Mioveni, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii Pitești.

LASA UN RASPUNS