Salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar, din 2016! Vezi SPORURI. Vor fi multumiti bugetarii?

0
2020

Raportul dintre salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar va fi de la 1 la 18 începând cu anul următor, astfel că cel mai mic salariu de bază (adică fără sporuri) va fi de 1.300 de lei brut pe lună (pentru funcţii cu studii medii şi generale), se arată în varianta de lucru a legii salarizării bugetare, la care se lucrează în prezent la Ministerul Muncii.

Funcţiile cu cea mai mare responsabilitate în stat vor fi recompensate cu un salariu de bază de maximum 21.540 de lei brut pe lună, acesta fiind nivelul remuneraţiilor primite de preşedintele ţării, de preşedinţii Senatului şi al Camerei Deputaţilor, de primul-ministru şi de preşedintele Curţii de Conturi.

În prezent, nivelul salariului minim brut pe economie este de 1.050 de lei brut pe lună, iar guvernul şi-a propus ca începând de anul viitor să crească nivelul, prin hotărâre de guvern, până la 1.200 de lei brut pe lună. Cu alte cuvinte, cel puţin în prima jumătate a anului, cel mai prost plătiţi bugetari vor primi cu câte 100 de lei brut pe lună mai mult decât angajaţii din economia privată plătiţi la nivelul minim pe economie.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta vorbea recent de posibilitatea majorării salariului minim pe economie şi până la 1.300 de lei din iulie 2016, urmând să ajungă în 2017 la nivelul de 1.400 de lei brut pe lună.
De asemenea, documentul legii salarizării mai prevede eliminarea plafonării la nivelul de 30% din salariul de bază a sporurilor, compensaţiilor şi indemnizaţiilor individuale.

În plus, angajaţii bugetari care îşi desfăşoară activitatea în „localităţi izolate“ vor primi câte un spor de câte 20% din salairul de bază.

„Stimularea performanţei profesionale, prin majorarea procentului de acordare a premiilor lunare de la 2% din cheltuielile cu salariile, cum a fost prevăzut în Legea-cadru nr. 284/2010, la 5% din cheltuielile cu salariile, pentru persoanele care obţin rezultate deosebite în activitatea desfăşurată în cadrul instituţiei“.

LASA UN RASPUNS