Programul “Noua Casa”, impact pozitiv asupra pietei imobiliare din Pitesti!

0
410

Programul „Noua Casă” a avut un impact pozitiv asupra pieței imobiliare din Pitești. Acesta a stimulat cererea și oferta de locuințe, influențând prețurile, calitatea și diversitatea ofertei.

Potrivit datelor publicate si pe portalul https://imobiliareoferte.ro/, în anul 2023, prețul mediu al locuințelor din Pitești a crescut cu 10 euro pe metru pătrat, ajungând la 1.175 euro pe metru pătrat, în timp ce dinamica imobiliară a urcat de la 577 de tranzacții lunare la 1080. În principal, programul „Noua Casă” a favorizat achiziționarea de locuințe noi, mai moderne și mai confortabile, în detrimentul celor vechi, mai uzate și mai depărtate de centrul orașului. De asemenea, Programul „Noua Casă” a atras investiții private și a îmbunătățit aspectul și calitatea cartierelor piteștene. În ultimii ani, au fost construite și finalizate mai multe proiecte rezidențiale noi, care au adus un plus de valoare zonei și au oferit locuitorilor mai multe opțiuni de locuire.

Programul „Noua Casă” este un produs financiar lansat de Guvernul României în anul 2009, care oferă garanții guvernamentale pentru creditele ipotecare destinate achiziționării de locuințe. Programul a fost modificat și extins în anul 2020, sub numele de „Noua Casă 2020-2024”, cu scopul de a sprijini dezvoltarea pieței imobiliare și de a facilita accesul la locuințe pentru populație. Programul „Noua Casă 2024” îți permite să cumperi o locuință mai spațioasă și mai scumpă decât prin alte produse financiare, deoarece are condiții avantajoase de creditare: dobânzi reduse, avans minim, perioadă de rambursare lungă și plafon de garanție ridicat. De exemplu, în 2024, poți cumpăra o locuință nouă cu o valoare maximă de 140.000 de euro, cu un avans de doar 5% și o dobândă de 4,5% pe an, pe o perioadă de 30 de ani.

Programul guvernamental îți permite să economisești bani și să te împrumuți mai puțin, deoarece are costuri mai mici decât alte credite ipotecare. De exemplu, pentru o locuință nouă de 100.000 de euro, vei plăti un avans de 5.000 de euro și o rată lunară de 563 de euro, în timp ce pentru un credit ipotecar standard, vei plăti un avans de 20.000 de euro și o rată lunară de 647 de euro.

Programul „Noua Casă” este, așadar, o oportunitate pentru piteșteni să își cumpere locuințe mai bune, cu condiții avantajoase de finanțare. Programul este și un exemplu de cum o măsură guvernamentală poate avea efecte benefice asupra economiei și societății, așa cum a decelat economistul american Milton Friedman: „o societate care pune libertatea înaintea egalității va obține un grad ridicat de ambele“.

Specialistul tau in imobiliare! 

Cosmin Enachescu, CEO Platforma OfertaTerenuri si ImobiliareOferte

LASA UN RASPUNS