Primesc amenzi daca REFUZA sa isi trimita copiii la scoala! Parintii, NEMULTUMITI! Amenzi USTURATOARE

0
729

Părintele, tutorele sau susţinătorul legal are obligaţia de a trimite copilul la şcoală, altfel va fi sancţionat, potrivit noului Regulament scolar. Conform prevederilor legale, părintele, tutorele sau susţinătorul legal are obligaţia de a asigura frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea elevului, până la finalizarea studiilor.

În cazul în care părintele, tutorele sau susţinătorul legal nu asigură şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu (până în clasa a 10-a inclusiv), poate fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 100 şi 1.000 de lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii.

Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, nu este de acord cu aceasta prevedere: “Asemenea lucruri erau prevăzute şi în Legea Educaţiei, decât că nu erau în cuantum. Niciun părinte nu poate să ia dreptul copilului la educaţie. Pentru a se da o amendă trebuie să fie legal. Cine face, însă, analiza? Consiliul de Administraţie. Dar şi un cadru didactic care lipseşte sau care nu îşi face treaba îi ia dreptul copilului meu la educaţie sau toate viciile sistemului existente face ca un copil să abandoneze şcoala, precum încărcătura mare de elemente pe care o au în manuale. Pentru asta cine dă amendă? Mai sunt situaţiile în care părintele, pur şi simplu, nu are cu ce să îşi încalţe copilul şi să îl trimită la şcoală. Ce facem cu amenda aici? Astfel de măsuri ar trebui privite din toate părţile, la fel şi sancţiunile”.

Alexandru Manda, vicepreşedintele Asociaţiei elevilor din Constanţa, afirmă că trebuie stopată rata abandonului şcolar care în România a ajuns la 19%, însă amenda nu trebuie să reprezinte o soluţie. “Trebuie să existe programe prin care statul să îi încurajeze pe elevi să meargă la şcoală, să le creeze facilităţi acestora, nu să le aplice sancţiuni”, adaugă acesta.

Gandul.info

LASA UN RASPUNS