O mai mare atentie asupra modului in care este informata populatia, pentru a nu crea panica si ingrijorare, ar fi de dorit, mai ales atunci cand vine vorba despre discutii cu privire la un eventual razboi, este de parere Catalin Gherzan, atragand atentia ca mesajele trebuie sa fie profesioniste si coerente atunci cand sunt transmise catre populatie, pentru a se evita astfel bulversarea acestora.
“Persoanele importante din statul român și Guvernul României, care au în spate o mulțime de consilieri pe toate domeniile, ar trebui să fie profesioniști și coerenți atunci când transmit informații către populație. Informația publică televizată a fost cea care a aprins și menținut focul acțiunilor din decembrie ’89, tot ea poate bulversa populația atunci când este prost formulată de către funcționari importanți în statul român!”, a declarat Catalin Gherzan, pe fondul a mai multor declaratii aparute in spatiul public in acest sens.
Un motiv de ingrijorare pentru populatie a fost si faptul ca Ministerul Apărării Naționale a propus un proiect prin care tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, bărbați și femei, să se înroleze în stagiul militar, un program care le va oferi un set minimum de cunoștințe ca în cazul în care va fi nevoie de mobilizarea rezervei militare naționale să existe o resursă umană pregătită. In schimb, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Nato, spune că Alianța nu vede „un risc la adresa securității României”, după ce șeful Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, a spus că populația României ar trebui să fie instruită și pregătită în caz de război. “Haideți să fim extrem de clari: liderii noștri militari sunt plătiți și au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil. Obligația noastră, a liderilor politici, este să evităm ca aceste scenarii să se întâmple”, a spus Geoană, după întâlnirea consilierilor pentru securitate națională din țările membre NATO.