Romania produce, anual, 20 de mii de tone de gheare de pui, iar 60% din aceasta cantitate pleaca inspre China si Vietnam. Asiaticii ar lua si mai mult, insa, nu stim noi sa le vindem, iar cantitatea ramasa in tara este transformata in hrana pentru animale sau se arunca. Romanii nu vad tacamurile de pasare ca pe niste delicatese. Desi aveam foarte multe crescatorii de pasari, in anii comunismului pulpele, aripile si pieptul de pui mergeau la export, iar noua ne ramaneau doar ghearele, gatul si capul.
Romanii faceau haz de necaz. Spuneau ca japonezii se minuneaza de gaina Takimuri inventata de noi, cu sase picioare si patru gaturi. Dupa Revolutie, romanii au refuzat sa mai manance tacamuri, iar asiaticii le considera delicatese pe de-o parte si extrem de sanatoase pe alta.
De la an la an, exportul de gheare de pui a crescut totusi cu 10%, astfel ca in 2014 Romania a vandut 12 mii de tone.
La noi exista o singura fabrica, la Medgidia, care pregateste aceste produse pentru export. De aici, tacamurile ajung in portul Constanta si mai departe, cu vaporul, in China si Vietnam, la pretul de 150 de euro pentru o tona.
SURSA: Gandul.info