DIICOT, operatiune spectaculoasa in 4 tari! Grupare MAFIOTA! Pe urmele fiului unui fost prim-secretar din Curtea de Arges

0
697

Procurorii DIICOT, operatiune sectaculoasa in 4 tari, pentru a prinde un argesean, fost ofiter activ in Securitate gasit vinovat pentru complicitate la trafic de droguri de mare risc. Marian Mohan a fost condamnat la 9 ani de inchisoare. Acesta este fiul unui fost prim secretar al orasului Curtea de Arges, Vasile Mohan.

Procurorii DIICOT au ajuns la el după o operaţiune spectaculoasă, derulată în patru ţări, respectiv Bolivia, Olanda, Italia şi România.

Doi membri de top ai grupării mafiote „`Ndragheta” au fost monitorizaţi la Bucureşti de serviciile secrete româneşti. Totul într-o amplă operaţiune coordonată de procurorii antimafia din Italia, care a primit numele de cod „Măslinul 99”. Angelo Scuteri şi Marino Vallelonga s-au întâlnit în România cu fostul ofiţer de Securitate, Marian Mohan (59 de ani), pentru a pune la punct transportul a 70 de kilograme de cocaină, cumpărată de la un cartel bolivian. Cei doi erau subordonaţi direct unuia dintre liderii Mafiei din Calabria, Jerino Giuseppe.

Drogurile, printre fier vechi
Afacerea începe în 2012, atunci când Mohan l-a cunoscut pe Scuteri, prin intermediul lui Pietro Belucci. Primele discuţii despre transportul celor 70 de kilograme de droguri au loc în septembrie-noiembrie 2013. Procurorii spun că fostul securist Mohan s-a oferit să-i ajute cu firma sa, Elzurom Aginvest, prin intermediul căreia urma să importe un container plin cu fier-vechi, în care urma să fie ascunsă cocaina. Asociaţi în Elzurom sunt: Mohan, Belucci şi Scuteri. Pentru chetuielile cu transportul şi vama, fostul securist ar fi primit bani de la Scuteri şi Vallelonga. Planul: drogurile urmau să ajungă în portul Constanţa, iar de aici, cu maşina, la Milano.

În perioada 8-12 noiembrie 2013, Vallelonga şi unul dintre reprezentanţii bolivienilor, Jose Blanio, vin în România pentru a perfecta detaliile. Plata pentru cocaină urma să se facă în trei tranşe. Pentru garantarea tranzacţiei, Vallelonga, particularizat în discuţii cu apelativul „Naşul”, care „este o persoană serioasă”, urma să plece în America de Sud. În tot acest timp, Mohan a avut mai multe convorbiri telefonice cu italienii, care sunau doar de la cabine telefonice, departe de locuinţele acestora. Astfel, pe 24 noiembrie 2014, Scuteri l-a apelat de la o cabină telefonică şi i-a transmis cu privire la plata unei sume de 7.000 de dolari că este „mai mult decât ai estimat tu…şi cheltuieli bancare şi trimiterea documentelor”. Corespondenţa electronică a celor implicaţi era interceptată de autorităţi.

Între 12-14 martie 2014, Vallelonga s-a reîntors în România şi s-a întâlnit cu Mohan. Urmărirea a început încă de la aeroport. Vallelonga a făcut o greşeală uriaşă: cum a aterizat şi-a cumpărat un telefon nou, iar ofiţerii au cerut de la magazin codul IMEI al aparatului, pentru a-l putea intercepta. Pentru siguranţă, un GPS a fost montat pe maşina lui Mohan. Astfel, totul a fost monitorizat.

Pe 17 aprilie, poliţiştii olandezi au făcut un control conspirat şi au găsit cele 70 de kilograme de cocaină. Pe 15 septembrie s-au făcut reţineri şi percheziţii: şapte persoane în Italia – printre care Belucci, Jerino, Scuteri, Tripodi şi Vallelonga – iar în România, Mohan.

LASA UN RASPUNS