Ciclonul loveşte România. Temperaturi resimţite de minus 25 grade Celsius

0
502

Un val de aer rece a intrat pe teritoriul României încă de miercuri. Precipitaţile sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare au căzut încă de noaptea trecută. În zona montană, vântul suflă cu putere. La Bâlea Lac, la ora 10, temperatura resimţită era de minus 3 grade şi s-a depus un nou strat de zăpadă.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţa că până sâmbătă dimineaţă va ploua îndeosebi în jumătatea de sud a țării, unde local se vor acumula cantități de apă care vor depăși 20…25 l/mp, iar îndeosebi în zona de munte a Olteniei, izolat 40…60 l/mp.
Vremea se va răci treptat în toată ţara şi se vor înregistra temperaturi sub cele specifice perioadei.
În zona montană, mai ales la altitudini de peste 1500 m, treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar începând din seara zilei de joi (21 noiembrie), trecător, precipitații mixte ce pot determina depuneri de polei, se vor semnala și în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei și în dealurile Munteniei.
La munte, mai ales în Carpații Orientali și Meridionali, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări, cu viteze de peste 70…80 km/h, spulberând trecător zăpada. Intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, vor fi și în zonele mai joase de relief.

Joi, ploile vor continua să cadă arii extinse, iar în nordul și vestul Olteniei, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp. La munte vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în zona înaltă a Carpații Orientali și Meridionali treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Precipitații mixte, pe arii relativ restrânse, se vor semnala spre seară și noaptea și în Moldova și în estul și în sud-estul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5…6 grade în Moldova și 17…18 grade în Banat și Crișana. Noaptea temperaturile scad sub pragul de îngheţ. Şi la Bucureşti se anunţă vreme mohorâtă şi rece. Va ploua moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de până la 50…55 km/h. Temperatura maximă va fi de 10 grade.

Vineri vremea ca continua să se răcească în toată ţara. Va ploua în sudul țării, local în est și în centru și pe suprafețe mai mici în rest. În Carpații Meridionali și Orientali vor predomina ninsorile și va continua să se depună strat de zăpadă, iar în restul zonei montane, iar pe arii mai restrânse și în Moldova, estul Transilvaniei și zona deluroasă a Munteniei, vor fi precipitații mixte și posibil polei.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2…0 grade în Moldova și 13…14 grade în Banat și Crișana.

Sursa: RTV.net

LASA UN RASPUNS