Catalin Gherzan, despre “Ordonanta austeritatii”: “Ar insemna un management eficient al banilor publici”

0
463

Guvernul pregăteşte „Ordonanţa austerităţii”. Catalin Gherzan spune ca asta nu inseamna decat un management mai eficient al banilor publici.

Guvernul Ciolacu intenționează să adopte o ordonanță de urgență care va introduce noi măsuri fiscale și bugetare pentru a reduce deficitul bugetar în 2024. Proiectul de ordonanță include diverse reglementări menite să optimizeze cheltuielile publice și să îmbunătățească disciplina financiară, cu accent pe reducerea cheltuielilor la nivelul instituțiilor publice, inclusiv la nivel local. “Tot ce spune guvernul că va face, ar însemna un management eficient al banilor publici. Echilibrarea salariilor anagajaților publici, cu ceie ale privaților, ținând cont si de faptul că primii returnează impozitele tot către fondurile publice, pe când angajatorii trebuie să-i producă pentru a-i da statului. Iar în final, prețurile alimentelor și ale produselor de primă necesitate pentru populație.“, a declarat Catalin Gherzan cu privire la aceasta ordonanta.

CITESTE SI: Catalin Gherzan, reactie vehementa: “Totul a fost un mare fiasco, un regres grosolan al educației!”

Iata mai jos cateva dintre masurile care ar putea intra in vigoare o data cu ordonanta:

  • Începând cu luna septembrie 2024, instituțiile publice vor fi obligate să limiteze cheltuielile pentru bunuri și servicii la media lunară a cheltuielilor din primele opt luni ale anului, potrivit proiectului de ordonanţă. Excepțiile de la aceste restricții includ cheltuielile esențiale, cum ar fi cele pentru medicamente, servicii medicale, îngrijirea pacienților și intervențiile de urgență.
  • De asemenea, ordonanța impune reguli stricte privind cheltuielile pentru investiții în perioada septembrie-decembrie 2024. În situații justificate, Guvernul poate aproba depășirea limitelor impuse, dar doar cu până la 15%.
  • În 2024, finanțarea publică pentru organizarea evenimentelor comunitare va fi suspendată, cu excepția evenimentelor care marchează sărbători oficiale și sfârșitul de an.
  • Conform proiectului, începând cu 1 octombrie 2024, sumele bugetare neutilizate de ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat vor fi transferate în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, la solicitarea Ministerului Finanțelor, în termen de cinci zile de la această solicitare.

LASA UN RASPUNS