În vigoare de astăzi! Dacă pleacă la muncă în străinătate, părinţii trebuie să specifice în instanţă în grija cui lasă copilul

0
660

Părinţii plecaţi la muncă în străinătate vor fi amendaţi începând de luna aceasta dacă îşi vor lăsa copiii singuri. Amenda este cuprinsă între 500 şi 1000 de lei.

Prinţii sunt obligaţi să desemneze o persoană majoră din familie, care să se ocupe de întreținerea acestora pe toată perioadă absenței lor, după cum se precizează într-un act normativ, care a intrat în vigoare astăzi. În caz contrar, vor fi sancționați cu amendă.

În notificarea înaintată către cei de la asistentă socială, părinții trebuie să specifice în grija cui își vor lăsa copilul, astfel, aceștia vor trebui să desemneze o persoană din familia extinsă, şi anume rudele până la gradul IV inclusiv, de exemplu unchi, mătuși, veri, bunici, care să aibă minimum 18 ani și care să îndeplinească condițiile materiale și garanțiile morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil, după cum se precizează în documentul citat.

Persoana căreia urmează să îi fie delegată autoritatea părintească urmează să-și exprime acordul, personal, în fața instanței, printr-o cerere care va fi soluționată în termen de trei zile de la depunerea acesteia, iar mai departe, instanță se va pronunța printr-o hotărâre care va cuprinde menționarea expresă a drepturilor și îndatoririlor care se deleagă și perioadă pentru care are loc delegarea.

Mai departe, persoana în cauză trebuie să urmeze, în mod obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situații de conflict, neadaptare sau neglijență în relația cu minorul. Actul normativ care cuprinde măsuri clare privind protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate a intrat astăzi în vigoare.

LASA UN RASPUNS