A fost adoptată legea care înlătură abuzurile împotriva persoanelor cu handicap! Drăghici, iniţiator unic

0
384

Propunerea legislativă iniţiată de deputatul PSD Mircea Drăghici, care înlătură abuzurile şi umilinţele la care sunt supuse persoanele cu dizabilităţi prin rechemări infinite la comisiile de evaluare, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, marţi, 15 aprilie, cu o largă majoritate de 336 de voturi pentru, o abţinere şi niciun vot împotrivă.

“Mă bucur foarte tare că am reuşit să promovez şi să transform în realitate propunerea legislativă care prevede corectarea nedreptăţilor şi a umilinţelor pe care persoanele cu handicap erau nevoite să le îndure ori de câte ori erau chemate pentru reevaluare la Comisie.

Conform datelor furnizate de Direcţia Generală pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi din cadrul Ministerul Muncii, numai în anul 2013, au fost chemate pentru reevaluare un număr de 7448 de persoane care aveau un termen permanent al certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap. Această situaţie trebuia să înceteze, iar punerea în aplicare a legii pe care am iniţiat-o va pune capăt unui lung şir de moment dureroase pe care persoanele cu dizabilităţi şi familiile lor le-au îndurat de-a lungul anilor”, a afirmat Chestorul Camerei Deputaţilor, social-democratul Mircea Drăghici.

Iniţiator unic al propunerii legislative, deputatul argeşean, a obţinut o victorie rară în Parlament, fiind printre puţinii aleşi care au reuşit să atragă sprijinul colegilor din toate grupurile parlamentare atât din Senat, cât şi din Camera Deputaţilor, legea fiind adoptată cu 336 de voturi din totalul de 337 de parlamentari prezenţi.

“Faptul că, în Săptămâna Mare, indiferent de culoarea politică, colegii mei parlamentari m-au susţinut pentru a face dreptate şi pentru a aduce un lucru bun în viaţa acelora dintre noi care au fost văduviţi de soartă, reprezintă pentru mine un semn de binecuvântare de la Dumnezeu. De asemenea, vreau să mulţumesc mass-mediei pentru că a prezentat aceste cazuri dureroase, punând pe agenda publică o problemă veche, a cărei soluţii o vom avea în momentul implementării acestui proiect de lege. Pe lângă beneficiarii direcţi ai conţinutului acestui proiect legislativ, respectiv persoanele cu dizabilităţi, personal, mă simt împlinit şi mulţumit să ştiu că, unul dintre proiectele pe care le-am susţinut cu toată convingerea în dezbaterile din comisii, la întâlnirile cu reprezentanţii Ministerului Muncii, se transformă în realitate”, a menţionat deputatul PSD.
Proiectul de Lege prevede ca persoanele pentru care Comisia de evaluare a stabilit un termen permanent al certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap să se prezintă pentru reevaluare doar în situaţia în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiţiei lor medico-psiho-sociale sau în cazul în care sunt convocaţi de către structurile competente în cazul unor suspiciuni justificate în respectarea prevederilor legale privind încadrarea în grad şi tip de handicap.

Iată şi alocuţiunea susţinută de parlamentarul argeşean în plenul Camerei Deputaţilor luni, 14 aprilie:
„Mulţumesc, domnule preşedinte! Dragi colegi, este vorba de Legea 448/2006, şi anume Articolul 59: readuc la evaluare persoanele cu dizabilităţi care au modificări structural anatomice ireversibile. Cu alte cuvinte, se produce un abuz şi o umilinţă la adresa persoanelor care şi aşa sunt bătute de soartă prin obligarea lor de reprezentare anuală spre „reevaluare” – ce reevaluare poate fi aia atunci când îţi lipseşte o mână sau un picior, nemaiputând urma tratamente sau recuperări de niciun fel, pentru că aceste membre nu mai pot creşte la loc? – tocmai pentru a îndrepta această umilinţă şi acest abuz care se creează cu aceste persoane, vă rog să fiţi de acord mâine, mai ales că suntem şi în Postul Paştelui, înainte de a fi oameni politici, să dăm haina politică la o parte şi să fim oameni cu suflet şi compasiune faţă de semenii noştri care trec prin momente grele.
Am convenit şi variantele cu Comisiile de Muncă şi de Sănătate în care dacă, totuşi, se constată că este un diagnostic greşit pus, dacă sunt sesizări în acest sens, persoanele cu dizabilităţi pot fi rechemate la evaluare, dar numai în aceste cazuri, dacă sunt sesizări sau dacă gradul de handicap a suferit modificări în sens negativ şi persoanele cu dizabilităţi cer acest lucru.
Vă mulţumesc şi aştept un vot favorabil mâine din partea dumneavoastră, mai ales că este o lege organică!”

 

LASA UN RASPUNS