Vom plăti mai puţin pentru timbrul de mediu, vechea taxă auto. Vezi care sunt condiţiile de taxare

0
502

Datorită faptului că a scăzut cursul de schimb, pe baza căruia se şi stabileşte cuantumul acestuia, în 2014 vom păti mai puţin pentru timbrul de mediu, care a înlocuit vechea taxă auto, potrivit Realitatea.net. Cursul de schimb leu/euro, anunţat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare din octombrie 2013, este mai mic cu 1,63% decât cel anterior, iar potrivit OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care a intrat în vigoare pe 15 martie 2013, valoarea în lei a timbrului este determinată pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. BCE a anunţat pentru data de 1 octombrie 2013 un curs de schimb de 4,4485 lei/euro, valoare ce va fi practic utilizată pentru calculul timbrului de mediu, începând cu 1 ianuarie 2014. Acest curs este mai mic decât cel anterior cu 1,63%, care a fost 4,5223 lei/euro. Vă reamintim faptul că timbrul de mediu pentru autovehicule se plăteşte o singură dată, iar acest lucru se întâmplă în următoarele situaţii:

  • autoturismul este înmatriculat pentru prima dată în România;
  • pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plăti cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;
  • pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmtaricularea fără plata unei taxe de poluare/ de înmatriculare, când timbrul de mediu va fi achitat în această situaţie tot cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

LASA UN RASPUNS