Una zic si alta fac în Parlament! Sunt din Arges, doi, din cei 11 deputati care au votat impotriva valului!

0
748

11 parlamentari, pe lista celor care una spun si alta fac in Parlament. Cei 11 parlamentari care au fost contra valului: Grama Horia (PSD); Manolache Marius (PSD); Matei Calin-Vasile-Andrei (PSD); Radulescu Catalin-Marian (PSD de Arges – FOTO 1); Solomon Adrian (PSD); Stan Ion (PSD); Vasilica Radu Costin (PSD de Arges – FOTO 2); Gheorghe Andrei Daniel (PNL); Mironescu Razvan Horia (PNL); Cataniciu Steluta-Gustica (PC-PLR) si Marian Ion Cristinel (DP).
Camera Deputatilor a respins, miercuri 10 iunie 2015, proiectul de lege pentru modificarea art.96 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, informează luju.ro. Acest proiect de lege a produs numeroase dezbateri în spațiul public, în ultimele săptămâni.

Modificarea articolului 96 din Legea 303/2004 a fost insa respinsa de Camera Deputatilor. Votul a fost unul covarsitor pentru respingerea proiectului. Astfel, 259 de deputati au votat pentru respingerea proiectului si doar 11 in favoarea adoptarii, printre care si doi deputati de Arges. Voturi impotriva au exprimat chiar liderii celor doua mari partide din Romania, precum Alina Gorghiu sau Valeriu Zgonea, lideri care mor de grija Justitiei si pe care ii vedem cum se dau de ceasul mortii in numele statului de drept. De asemenea, printre cei care au votat impotriva proiectului de lege se numara si deputatul PNL Ludovic Orban, care a avut in ultima perioada iesiri publice extrem de transante in cazul Rarinca si extrem de corecte, acuzand abzurile care se comit in Justitie de catre anumiti procurori si judecatori.

Altfel, votul final in cazul acestei initiative va fi dat in Senatul Romaniei. Iar aici lucrurile se pot schimba radical, avand in vedere ca cei mai multi dintre initiatori sunt senatori.

Conform propunerii legislative initiate de 44 de senatori si deputati, articolul 96 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor se modifica dupa cum urmeaza:
„Alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(4) Dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care partea a uzat de toate caile de atac prevazute de lege impotriva hotararii ce se pretinde a construi o eroare judiciara.
Alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se va indrepta, de indata, cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.
Alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(8) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in toate cazurile prevazute de prezentul articol este de zece ani”.

In prezent, articolul 96 din Legea 303/2004 prevede urmatoarele:
„(1) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.
(2) Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.
(3) Cazurile in care persoana vatamata are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare savarsite in procese penale sunt stabilite de Codul de procedura penala.
(4) Dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care s-a stabilit, in prealabil, printr-o hotarare definitiva, raspunderea penala sau disciplinara, dupa caz, a judecatorului sau procurorului pentru o fapta savarsita in cursul judecatii procesului si daca aceasta fapta este de natura sa determine o eroare judiciara.
(5) Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.
(6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice.
(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.
(8) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in toate cazurile prevazute de prezentul articol este de un an”.

catalin radulescu.radu-vasilica

SURSA: PSnews.ro

 

LASA UN RASPUNS