SUTE de argeșeni au CUMPĂRAT vechime la PENSIE. Cum au făcut și PÂNĂ CÂND se mai poate

0
1189

Guvernul a prelungit termenul până la care pot fi platite retroactiv contribuțiile de asigurări sociale, data pană la care se poate plăti contribuția pentru asigurări sociale pentru pensie, aceasta dată fiind 31 decembrie 2017.

870 de persoane s-au interesat de cumpărarea de vechime, de la finele anului trecut și până în prezent, iar 613 au și încheiat contracte. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii Argeș, Carmen Rădulescu, 50 de persoane s-au asigurat pe 5 ani, cumpărând vechime pentru această perioadă, suma totală ridicându-se la 16.092 lei. În medie, asigurarea s-a făcut pe 2 ani, suma plătită fiind de circa 3000 lei pe an. În total, pentru cumpărarea de vechime, în Argeș s-a plătit suma de 3.701.436 lei.

”Persoanele care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare vor putea să-și plătească retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, până la data de 31 decembrie 2017.”, ne-a transmis Rădulescu.

Va reamintim prevederile Legii nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, care au fost completate cu OUG nr. 32/2017. Astfel, poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
  • Aceasta poate încheia un contract de asigurare cu Casa Județeană de Pensii Argeș și platește o sumă egală cu nivelul contribuțiilor din fiecare an, actualizată cu indicele de inflație publicat în luna în care se face plata contribuției față de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistică.
  • Perioada maximă pentru care poate fi plătită retroactiv această sumă este cinci ani, dar se pot încheia contracte de asigurare și pentru perioade mai mici.
  • Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială și ultimii cinci ani anterior acestei date.
  • Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura specială, și casa teritorială de pensii din raza teritorială de domiciliu ori reședința pesoanei interesate, sau, după caz, a mandatarului.
    Persoanele interesate se pot adresa la Casa Județeană de Pensii Argeș, Serviciul evidență contribuabili, intrarea B, etajul I, ghiseul nr.3. Aceștia vor prezenta copia actului de identitate și vor completa o declarație pe propria răspundere, fiind vorba despre un formular tipizat.

LASA UN RASPUNS