Românii și consumul de alimente! Care sunt alimentele de bază și în ce cantități sunt consumate

0
83

Pentru a marca Ziua Mondială a Alimentației, sărbătorită anual la 16 octombrie de
majoritatea țărilor lumii începând din anul 1981, Institutul Național de Statistică transmite câteva aspecte relevante privind nivelul și structura consumului
alimentar al locuitorilor României în anul 2018, așa cum rezultă acestea din cercetarea
Ancheta Bugetelor de Familie privind veniturile și consumurile populației.

Iată care este consumul principalelor produse alimentare:
• Pâinea și produsele de franzelărie reprezintă unul din alimentele de bază pentru toate
categoriile de gospodării analizate. Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2018, consumul
mediu lunar a fost de 8.00 kg (8,20kg/persoană in anul 2017), însemnând anual
96,5kg/persoană (98,4 kg/persoană în 2017).
• Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în anul 2018 de 3,60
kg/personă, în creștere față de anul 2017. Împreună cu preparatele din carne, acesta
se ridică la 4,84 kg/persoană lunar, în creștere față de anul anterior cu 0,09kg/persoană
lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 58,07kg/persoană.
• Consumul de lapte a fost, în anul 2018, în medie lunar, de 5,63 litri/persoană
(5,77litri/persoană în 2017). În anul 2018, nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în
gospodăriile de pensionari (6,21litri/persoană în 2017 și 6,08litri/persoană în 2018), iar
cel mai scăzut în cele de șomeri (4,12 litri/persoană în 2017 și 4,26litri/persoană în
2018).
• Consumul de brânzeturi și smântână este mai ridicat la gospodăriile de pensionari
(1,66kg/persoană) și mai scăzut la cele de șomeri (1,08kg/persoană). Nivelul
consumului de brânzeturi și smântână este diferențiat mai mult în funcție de numărul
persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintro singură persoană (2,24kg/persoană).
• Cartoful este un aliment care se consumă în cantități relativ apropiate în toate
categoriile de gospodării. Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2018, consumul mediu
lunar pe o persoană a fost de 3,02kg. Lucrătorii pe cont propriu și pensionarii depășesc
ușor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrîndu-se în gospodăriile de agricultori,
șomeri și salariați.
• Consumul de legume și conserve din legume a fost, în anul 2018, de 8,08kg, în medie
lunar pe o persoană, în creștere față de anul anterior cu 0,09kg/persoană. Ca și în cazul
consumului de cartofi, consumul de legume se diferențiază cel mai mult în funcție de
mărimea și componența gospodăriei. Consumul cel mai mare s-a înregistrat în
gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,35kg/persoană) și în gospodăriile fără
copii (9,07kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 și mai mulți copii
(5,01kg/persoană) și, respectiv, în cele compuse din 6 și mai multe persoane
(5,65kg/persoană)
• Consumul de fructe este de nivel relativ scăzut, pe ansamblul gospodăriilor, consumul
mediu lunar pe o persoană fiind de 4,03kg în anul 2018 și 3,90 kg în anul 2017.
În sinteză, diferențele în ceea ce privește nivelul consumului principalelor alimente sunt
determinate, în ordine, de mărimea gospodăriilor, de numărul copiilor sub 18 ani și de mărimea venitului. Mediul de rezidență imprimă un anumit specific, derivat, în principal, din modalitățile de acoperire a nevoilor, dar diferențele cantitative sunt mai puțin evidente, se arată într-o informare transmisă de către specialiștii Direcției de Statistică Argeș.

LASA UN RASPUNS