Președintele României, obligat de CCR să ia act! CCR îi spune clar lui Iohannis ce trebuie să facă

0
513

Președintele României, obligat de CCR să ia act. S-a pronunțat în conflictul dintre Guvern și Președinție pe remanierea guvernamentală. Astfel, CCR a admis cererea formulată de către premierul României și a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională cu președintele României.

CCR apreciază că acest conflict vine în urma refuzului președintelui de a emite decretele de revocare pentru doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru.

CCR îi spune clar președintelui ce trebuie să facă. ”Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru”, este direcția pe care o dă CCR președintelui.

În ceea ce privește numirea miniștrilor, CCR stabilește că ”președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru”.

Vă reamintim că pentru Ministerul Transporturilor este propus deputatul de Argeș Mircea Drăghici, iar pentru Dezvoltare Olguța Vasilescu.

IATĂ COMUNICATUL INTEGRAL:
I. În ziua de 19 decembrie 2018, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de-o parte și Guvernul României, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării şi, respectiv, numirii unor miniştri, cerere formulată de prim-ministru.

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;

3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului şi Preşedintelui României.

LASA UN RASPUNS