Ponta: FMI nu agreeaza cresterea salariilor din Educatie si Sanatate! Ce se va intampla

0
1858

Premierul Victor Ponta a precizat, joi, că, în urma vizitei tehnice a delegației FMI, “există un punct clar de dezacord “referitor la deficitul bugetar pentru anii 2016-2017, lucru care reflectă, în opinia prim-ministrului, faptul că FMI nu este de acord cu scăderea TVA și cu creșterea salariilor în Educație și Sănătate. “După vizita tehnică a delegației FMI, există un punct clar de dezacord între Guvernul României și aceștia — deficitul bugetar pentru anul 2016 și 2017. FMI susține că va fi de circa 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% — oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeană poate interveni conform tratatelor în vigoare (în condițiile în care multe țări europene, cel mai recent Spania, și-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%). Această discuție tehnică trebuie înțeleasă de cetățenii țării, singurii care, în final, pot decide. Sunt de fapt două puncte mari în litigiu (restul sunt secundare și ușor de rezolvat): 1. FMI nu agreează reducerea TVA prevăzută de Codul Fiscal (nici cota de 9% pentru alimente — deja în vigoare din 1 iunie); 2. nu sunt de acord cu creșterea salariilor cu 25% la Sănătate și Educație”, a explicat Victor Ponta, pe contul său de Facebook.

Premierul afirmă însă că, din punctul de vedere al Guvernului actual, ambele măsuri sunt “necesare și sustenabile” pentru că așa se va reuși menținerea ritmului de creștere și dezvoltare economică, “cel mai rapid din UE”.

În acest context, Ponta susține că pentru cetățenii României exista două opțiuni, “exprimate constituțional prin intermediul Parlamentului”, și anume: “menținerea politicilor actualului Guvern referitoare la TVA și salarii în Sănătate și Educație” sau “instalarea unui nou Guvern al PNL (susținut bineînțeles de președintele Iohannis) care să ia decizia păstrării cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) și revenirea salariilor în Sănătate și Educație la nivelul dinainte de creșterea de 25%! (deci tăierea practic a salariilor ca în 2010 sau amânarea, fiind vorba de legi deja în vigoare)”.

Potrivit șefului Guvernului, prin asemenea tăieri “deficitul bugetar pe 2016-2017 va scădea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI”, dar cu consecințe pe care el personal le consideră ca “fiind de natură să aducă România înapoi la anul 2010!”.

SURSA: Romania TV.ro

LASA UN RASPUNS