Nu plăteşti amenzile, faci muncă în folosul comunităţii! Localităţile cu cele mai multe amenzi neîncasate

0
542

Prefectul Cristian Soare vede ca rezolvare a problemei recuperării veniturilor din amenzi prin efectuarea de muncă în folosul comunităţii. Edilul din Albota, Ion Dumitru, spune că acest lucru va face doar să scape primăria de această povară, însă nu va însemna că cetăţenii rău platnici vor şi face muncă în folosul comunităţii, aşa cum „vede ideal” prefectul.

munca

„90% dintre amenzi sunt de circulaţie şi nu am cum să le recuperez. Efectiv, nu am cum, procesul verbal vine la mine şi din Franţa. Eu nu am ce să le fac”, a declarat Dumitru, acesta spunând totuşi că hotărârea va face să scape primăriile de aceste găuri fiscale.

„Eu cred că astfel vor putea fi efectuate lucrări importante în comună, dacă oricum banii respectivi nu s-ar putea nici cum să fie recuperaţi. Primăria atacă în instanţă, iar dacă persoana respectivă nu doreşte să plătească şi nici nu are nimic de executat, va face ore în folosul comunităţii”, a spus prefectul, calculând totul la modul idealist, pentru că în practică, este mai greu de aplicat.

Exemple de localităţi care au valori ale amenzilor neîncasate destul de mari şi unde se poate aplica procedura mai sus amintită:

 

Localitatea TOTAL
Valea Mare Pravăţ 2.274.782 lei
Mălureni 1.712.000
Băiculeşti 569.496
Călineşti 545.385
Berevoieşti 223.116
Tigveni 74.303

 

Ce prevede procedura:

– realizarea la nivel local a unei situaţii cu privire la amenzile neachitate pentru fiecare persoană şi perioadă în parte, în perioada 2010-2013;

– declanşarea procedurii de executare silită a acestor creanţe;

– stabilirea persoanelor care au sau nu bunuri urmăribile;

– pentru persoanele care nu au bunuri urmăribile va fi emis Procesul Verbal de constatare a insolvabilităţii;

– transmiterea către instituţiile care au aplicat amenda a acestor documente în vederea sesizării instanţei de judecată;

– sesizarea instanţei de judecată competente de către instituţiile care au aplicat amenda, urmând a încheia protocoale cu instituţiile care în general aplică astfel de amenzi către persoanele fizice;

– după pronunţarea sentinţei de transformare a amenzii în munca în folosul comunităţii, punerea în executare a acestei măsuri de către autoritatea publică locală, în concordanţă cu planul de lucrări elaborat şi aprobat lunar de către primar, el putând să cuprindă lucrări de decolmatare, ţanţuri, canale, igienizare/curăţare de terenuri ce aparţin domeniului public, lucrări de pietruire şi balastare pe drumurile comunale, etc.

În Argeş există deja o localitate în care se implementează această procedură. Este vorba de primăria Bughea de Sus, autoritate locală care avea la începutul anului 2013 venituri provenite din contravenţii neîncasate de 4,38 miliarde lei vechi. S-a constat că aproximativ 3,5 miliarde din această sumă constituie amenzi pe care ar trebui să le plătească persoane care sunt declarate insolvabile.

„Din acest total de 3,5 miliarde, până la acest moment s-au emis de către instanţele de judecată competente mandate de executare de muncă în folosul comunităţii în cuantum de 2,62 miliarde lei vechi, din care deja pentru suma de 0,5 miliarde lei vechi s-a şi prestat muncă în perioada iunie-octombrie 2013 într-un total de 4418 ore, forţă de muncă cu care primăria şi-a dezvoltat o serie de proiecte.”, a dat exemplu prefectul de Argeş, dorind astfel să arate că „se poate”.

LASA UN RASPUNS