Ludovic Orban GARANTEAZĂ că nu vor fi întârzieri! A fost SEMNAT contractul pentru execuția secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești

0
561

Astăzi a fost semnat contractul pentru execuția secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești, a autostrăzii Pitești – Sibiu, în prezența premierului Ludovic Orban, a ministrului Transporturilor Lucian Bode, a conducerii CNAIR, precum și a reprezentanților companiei care va executa lucrarea. Evenimentul a avut loc la Pitești, în Sala Mare a Consiliului Județean Argeș, întâlnire prezidată de prefectul de Argeș Emanuel Soare.

Anul 2020 va fi anul autostrăzii Sibiu-Pitești. Până la sfârșitul lunii mai vom stabili câștigătorul licitației pentru proiectare și execuție pentru lotul 4 Ungheni-Curtea de Argeș, de 9,9 km două miliarde de lei, și estimăm semnarea în luna iunie 2020 pentru secțiunea 3 Cornetu – Tigveni, cei 37,4 km, cu o valoare de circa 4,7 miliarde de lei. Secțiunea 2 Boița Cornetu, de 31, 3 km, aproximativ 4 miliarde – aici stadiul actual este în curs de cercetări co tehnice suplimentare urmând ca luând în considerare rezultatul acestor studii să se finalizeze documentația tehnică și să fi demarată procedura de atribuire a contractului de proiectare și execuție”, a declarat la Pitești ministrul Transporturilor Lucian Bode.

Se pare că bani sunt suficienți în acest an pentru kilometrii de autostradă propuși, din câte a afirmat ministrul în urma cu scurt timp. Potrivit acestuia, bugetul în anul 2020 din fonduri europene nerambursabile la Ministerul Transporturilor este de 6,4 miliarde lei, astfel că, spune Bode, „dacă am finaliza toți cei 164 de km de autostradă și drumuri expres, ne-ar ajunge banii și ne-ar mai și rămâne din ce avem alocat în acest an”.

Bode a mai spus că a Ministerul a răspuns observațiilor solicitate de către Comisia Europeană, în privjnța situțaiei gândacului pentru care se blocase finanțarea pentru autostradă.

În ceea ce privește impactul asupra mediului, așteptăm răspunsul Comisiei Europene și eu am convingerea că vom primi în perioada următoare aprobarea cererii de finanțare pentru secțiunile 1, 4 și 5. În paralel, Guvernul României este în discuții avansate cu un partener financiar european pentru acordarea unui împrumut punte pentru finanțarea integrală a secțiunilor 1, 4 și 5”, a mai declarat Lucian Bode.

Premierul Ludovic Orban consideră autostrada Pitești – Sibiu ”un proiect de suflet”. „Am ținut să fiu astăzi (luni – n.r.) prezent la semnarea contractului pe lotul cinci al autostrăzii Sibiu – Pitești, pe care îl consider ca un proiect de suflet al meu. Am fost o perioadă de timp un an și câteva luni ministrul Transporturilor, la începutul lunii mai 2007 și am fost prezent la lucrările pe centura Piteștiului”, a spus premierul, care a dat asigurări că nu vor fi întârzieri cu privire la realizarea proiectului: ”Nu vreau să răspundă constructorul. Voi răspunde eu. Da, se va încadra constructorul în termen, garantez eu. Nu se va întâmpla să nu se încadreze în termen”. De asemenea, Ludovic Orban a declarat: ”Nu am aplaudat la semnarea proiectului, eu voi aplauda dacă va fi executat mai repede decât scrie în constract și dacă este o lucrare de calitate.”. Segmentul de autostradă dintre Curtea de Argeș și Pitești măsoară circa 30 de kilometri, iar valoarea contractului este de 1,7 miliarde de lei.

LASA UN RASPUNS