Inspectorul general al Politiei Romane, despre ANGAJARILE din sursa externa! Se mai fac angajari si in 2017?

0
36072

In anul 2016 au fost multe plecari din sistem, in Politia Romana, motiv pentru care au si avut ocazia mai multi argeseni, dar si oameni din toata tara, sa se angajeze in Politie.

Cei care au luat nota de trecere in concurs au intrat într-un curs de pregătire intensivă și, in putin timp, vor ajunge în posturile de poliție și vor începe activitatea propriu-zisă. Pentru Arges, in luna aprilie a acestui an au fost puse la dispozitie 14 posturi, unde au fost efectuate angajari din sursa externa. De asemenea, in perioada 3 – 7 octombrie au avut loc inscrieri privind ocuparea a altor 21 de posturi, repartizate pentru judetul Arges, iar concursul se va desfasura pe data de 19 noiembrie 2016.

Inspectorul general al Politiei Romane, Bogdan Despescu, a vorbit, intr-un interviu oferit jurnalistilor Agerpres.ro, despre angajarile din sursa externa si daca exista posibilitatea unor astfel de angajari si anul viitor, in 2017.

“Anul 2016 este diferit de tot ceea ce au însemnat anii anteriori pentru Poliția Română, pentru că au fost foarte multe plecări din sistem. Avem peste 5.000 de polițiști care au plecat. Pe de o parte sunt cereri de pensionare ale unor colegi care îndeplinesc condițiile, dar în același timp Poliția Română reprezintă o sursă de încadrare și pentru alte structuri. Sunt foarte mulți specialiști care pleacă din Poliția Română. Unii participă la examenul de magistrat, la Institutul Național de Magistratură, alții participă direct la concursul pentru încadrarea în magistratură, pentru că au condiția de cinci ani vechime în specialitatea respectivă, dar sunt și plecări în zona privată, unii dintre ei cu multă experiență, specialiști, bineînțeles atracția fiind partea materială.
Având în vedere această situație, au fost demarate mai multe activități. Pe de o parte, s-a mărit numărul de posturi pentru unitățile de învățământ, dar acest lucru nu se poate concretiza printr-o prezență în serviciu foarte rapidă, este un termen de școlarizare de doi sau trei ani și atunci singura soluție a fost încadrarea din sursă externă. Am început cu primul concurs — peste 1.900 de posturi pentru agenți din zona posturilor de poliție, din zona rurală, unde aveam cel mai mare deficit. Am încadrat 1.727, pentru că nu toate posturile au fost ocupate. Au fost peste 26.000 de concurenți, dar selecția a fost foarte dură. A fost un examen fără incidente, un examen transparent, un examen cu respectarea întregii proceduri legale. Acești polițiști au intrat într-un curs de pregătire intensivă și peste câteva zile vor ajunge în posturile de poliție și vor începe activitatea propriu-zisă.
O a doua etapă a fost încadrarea unor funcționari având calitatea de personal contractual, pentru că și aici am avut o problemă și în foarte multe zone poliția a suferit în realizarea unor activități de suport.
A treia etapă se referă la ce se întâmplă acum, respectiv aceste proceduri de încadrare din sursă externă. Avem 2.303 posturi scoase la concurs. Sunt în zona de ordine publică, poliție rutieră și poliție transporturi. Sunt peste 14.000 de candidați. Va fi o examinare psihologică, o examinare din punct de vedere medical, o probă sportivă și, bineînțeles, proba de testare teoretică. Totodată, săptămâna viitoare se va declanșa procedura de încadrare pentru sursă externă specialiști. Avem nevoie de cadre în anumite domenii — financiar, IT, laborator și altele, unde sunt chestiuni tehnice, unde Poliția Română sau MAI nu poate pregăti astfel de polițiști și atunci preluăm din celelalte zone de învățământ, din celelalte zone de instruire specialiști, care să ne ajute în activitățile de zi cu zi.”, a declarat Bogdan Despescu in interviul acordat Agerpres.ro.

Acesta a declarat ca pentru zona rurala sunt necesare chiar suplimentari de posturi. Se mai fac angajari din sursa externa si in 2017? Inspectorul general al Politiei Romane a declarat: “În primul rând, vedem cum se finalizează această procedură, vedem câte funcții vor rămâne, ce perspectivă avem de încadrare cu promoția pentru 2017, funcție de deficit, pentru că este posibil ca și în perioada anului 2017 să mai fie foarte multe plecări.”.

sursa: Agerpres.ro

LASA UN RASPUNS