De saptamana viitoare, CREDITELE ROMANILOR VOR EXPLODA! Credite mai mari pentru sute de mii de romani

0
212

De saptamana viitoare, creditele românilor vor exploda. IRCC, indicele care influenţează dobânda creditelor pentru circa 450.000 de români, ar trebui să crească de la 2.65% la 4.08% pe an. La acest indice se adaugă marja băncii cuprinsă între 2% şi 3%, potrivit Economica.net.
Astfel, circa 450.000 de români vor plăti rate mai mari la credite de săptămâna viitoare. Cifra înglobează şi pe cei 13.752 de români care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC pentru credite Prima Casă, din momentul în care ROBOR s-a apropiat de nivelul de 8%.

Din octombrie, dobânda legată de IRCC pentru creditele în lei va creşte semnificativ. Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, se aşteaptă ca din 2 octombrie băncile să aplice un IRCC de 4,08%, iar de anul viitor de 5%-6,5%. În primă fază dobânzile vor creşte în medie cu 1,5%, la 6,73%, faţă de 5,48% în iulie. În 2023 însă, am putea avea dobânzi totale de aproximativ 9%.

Majorarea dobânzilor, care va deveni operatională din 2 octombrie 2022, arată o creştere semnificativă a dobânzilor totale. Astfel, arata RTV.net, dobânda medie de la creditele noi de peste cinci ani pentru gospodăriile populației era, conform BNR, de 5,48% în luna iulie. Creditele de peste cinci ani sunt în general cele ipotecare, iar vorbind de dobânda medie a creditelor ipotecare noi este vorba în mare măsură de creditele cu dobândă legată de IRCC. De la 2 octombrie vom avea însă 4,08% plus media marjelor practicate de bănci, de 2,65%, ceea ce va fi egal cu o dobândă medie de 6,73% la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC. Dacă nu cresc marjele băncilor, anul viitor media dobânzilor la creditele pentru locuinţe va fi de circa 9%.

Sursa: Economica.net, RTV.net,

LASA UN RASPUNS