De la pacient, la profesionist in domeniu. Si nu orice specialist, ci este primul terapeut din Pitesti care a participat la PSSE(Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises)-Schroth Method și în primii 4 terapeuți din țară care au mers la această specializare. Mai mult decat atat, este primul terapeut din Pitești care a absolvit cursul complet. Miruna Barbu a fost diagnosticata cu scolioza idiopatica la doar 11 ani si a aflat ulterior, pe propria-i piele, ca Terapia Schroth poate face minuni. Este cea mai eficienta terapie pentru persoanele depistate cu scolioza, iar aceasta ne marturiseste ca este bine sa nu se mai piarda timp pretios incercand diverse terapii, daca se doreste un rezultat cat mai bun si un tratament pe masura. Specializata, atata in tara, cat si in strainatate, Miruna Barbu, terapeut certificat schroth, este bucuroasa ca poate ajuta copiii cu probleme a coloanei vertebrale si a trunchiului, de aici pornind si dorinta sa de a deveni kinetoterapeut.
CITESTE SI: Cabinetul de kinetoterapie ScoliHouse ANGAJEAZA kinetoterapeuți: “Ne marim echipa!”
In randurile de mai jos veti afla, de la terapeutul certificat schroth Miruna Barbu, mai multe amanunte cu privire la ce inseamna de fapt aceasta terapie, cum te poate ajuta si ce anume trebuie sa stie pacientii despre diagnosticarea scoliozei si tratarea acesteia:
ScoliHouse este primul cabinet de kinetoterapie din Pitesti cu terapeut certificat Schroth. Sunteti si singurul din Pitesti?
De-a lungul anilor, pasiunea mea pentru scolioze m-a făcut să vreau să cunosc cat mai multe informații despre această patologie. Inițial am absolvit cursul terapia 3D a scoliozelor, la Tg. Mureș, în 2023 am mers în Atena, unde am participat la cursul PSSE – Schroth Method, susținut de Nikos Karavidas, am terminat modulul Basic și Level 1, iar anul acesta voi merge să termin și Level 2. În 2024 am finalizat cursul ISST (international Schroth three dimensional scoliosis therapy), la București. Am fost primul terapeut din Pitești care a participat la PSSE-Schroth Method și în primii 4 terapeuți din țară care au mers la această specializare. În ceea ce privește ISST – sunt primul terapeut din Pitești care a absolvit cursul complet.
Ce inseamna aceasta terapie si cum ajuta la tratarea pacientilor cu scolioza?
Ca sa putem trata o patologie trebuie întâi sa-i cunoaștem modul de formare. Scolioza este o deformare tridimensională a colonei vertebrale și a trunchiului. Mai exact, aceasta afectează toate cele 3 planuri ale corpului, planul frontal, atunci când coloana se deplasează în lateral, planul sagital, atunci când se pierd sau se accentuează curburile fiziologice din profil și planul transversal, atunci când vertebrele încep să se rotească una în jurul axului celeilalte. Terapia Schroth este o terapie tridimensională bazată pe respirație corectivă utilizată în exerciții specifice, în functie de tipul de curbură a pacientului. Practic, trebuie să învățăm pacienții să facă mișcările opuse (derotare, corecții de bazin sau translare) care au dus la formare curburii.
Cand putem spune ca este prea tarziu descoperit un pacient cu scolioza?
Depinde pentru ce este prea târziu. Pot exista mai multe răspunsuri în funcție de situația în care ne alflam. Prea târziu pentru a evita o intervenție chirurgicală? În acest caz, este prea târziu dacă pacientul are o curbură de peste 50 de grade, iar maturitatea osoasă este completă, mai exact atunci când creșterea osoasă s-a încheiat. Însă aici intervine și decizia părinților de a face intervenția sau nu. În schimb, dacă vorbim de un pacient care are maturitate osoasă, însă curbura lui este sub 30 de grade, putem lucra doar pentru partea estetică, conștientizarea posturii și educația pacientului în activitățile de zi cu zi. Dacă după terminarea procesului de creștere, pacientul care a beneficiat de tratament conservator (terapie sau și corset) cu un grad de curbură sub 30, studiile spun ca de-a lungul vieții această curbură nu va mai evolua, făcând precizarea ca trebuie să aibe o viață activă și să țina cont de postura și activitățile care-i ajută coloana să se afle intr o poziție de corecție (de exemplu: pe ce parte ar trebui să doarmă, cum ar trebui să stea picior peste picior și multe altele).
De unde aceasta aplecare pentru a ajuta adolescentii cu scolioza?
La vârsta de 11 ani am fost diagnosticată cu scolioză idiopatică, am purtat corset și am făcut 4 ani gimnastică medicală. Între timp, curbura mea s-a agravat și am ajuns dintr-o întâmplare la Ortoprofil, Târgu Mureș. Inițial am mers acolo pentru a face corset, apoi am rămas să fac și terapia Schroth. Zsolt SZILÁGYI a fost terapeutul meu, între timp a devenit mentorul meu și de la el am înțeles că meseria se fură, nu doar se învață. În mintea mea se strecurase de ceva vreme dorința de a deveni kinetoterapeut, însă atunci când l-am cunoscut pe Zsolt și am văzut ce înseamnă implicarea în tratament, empatia față de suferința copiilor, dar și strictețea când era cazul, mi-am dat seama ca așa îmi doresc și eu să fiu. Așa am ajuns să studiez la Tg. MUREȘ, iar mai apoi să ma specializez în această terapie. Ceea ce eu îmi doresc este ca lumea să știe ca această terapie este cea mai eficientă în scolioze și nu o spun eu, studiile o arată și ar fi bine să nu se mai piardă timp prețios cu alte tipuri de terapii.
Este greu lucrul cu copiii?
Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, nu este în fiecare zi foarte ușor, mai ales ca majoritatea sunt în perioada preadolescenței sau adolescenței. Îmi place ca atmosfera din cadrul unei ședințe de terapie să fie una cat mai plăcută pentru pacienții mei, dar și pentru mine. Eu îi înțeleg perfect, deoarece și eu am trecut prin asta. Sunt zile în care îți iese bine terapia, în altele nu, dar e normal, nu suntem roboți.
Cum ai caracteriza o sedinta de terapie? De ce anume tii cont si ce trebuie sa stie adolescentii care vin la terapie?
Cum am spus și mai sus, îmi place ca voia bună să nu lipsească din sală, pentru că având o stare de spirit cat mai bună, ne putem concentra, atât eu, cat și pacienții, pe exerciții. Pentru mine este foarte important să aleg exercițiile corespunzătore fiecărui tip de curbură și pacienții să înțeleagă de ce trebuie să facă anumite corecții.
Terapia Schroth este o terapie dificilă pentru pacienți, este o terapie care se construiește treptat, iar pacienții trebuie să fie deschiși cu mine, să mi spună ce nu le este clar, pentru a putea îmbunătății calitatea terapiei. Atât copiii, cât și părinții, trebuie să țină cont ca terapia durează 50 minute, iar în restul zilei, postura conștientă trebuie să predomine, nu cea scoliotică. Exercițiile pentru acasă joacă un rol important în tratament, însă aici intervine o altă discuție.
Dupa cat timp se pot observa imbunatatiri prin aplicarea metodei Schroth si daca este nevoie si pacientul sa tina cont de anumite lucruri in perioada cand nu se afla in sala de tratament?
Modificările clinice sunt vizibile destul de rapid, de aceea facem fotografii pacienților, pentru a observa schimbările și pentru a-i motiva să continue. Modificările radiologice le putem observa la consultul de 6 luni, când se face o nouă radiografie, fără corset, în cazul pacienților care necesită tratament ortotic.
Tratamentul iti imbunatateste vizibil conditia sau te poate si vindeca in anumite cazuri?
Scolioza nu se vindecă, noi încercăm să o ținem sub control, iar principalul obiectiv în cazul fiecărui pacient este stoparea progresiei curburii.
Miruna Barbu, terapeut certificat schroth:
2016-2019 – studii universitare – Universitatea de Medicină Farmacie Stiințe și Tehnologie, Targu Mureș, Facultatea de Medicină, specializarea Balenofiziokientoterapie și recuperare;
2019-2021 – master în cadrul aceluiași Centru Universitar, specializarea Terapie fizică și reabilitare funcțională;
2020 – Terapia 3D a scoliozei, organizat de SpineArt, Tg. Mureș;
2021 – McKenzie international institute, modulele A și B, Tg. Mureș;
2022 – Dymanic Neurumuscular stabilization for scoliosis, Rehabilitation Prague School, București;
2023 – PSSE – Schroth Medthod, Level Basic și Level 1, Atena;
2024 – ISST (International Schroth three dimensional scoliosis therapy) – București.
Cabinetul de kinetoterapie ScoliHouse: Str. Zorilor, nr 32 A, Pitesti, Arges; tel. 0726352125; scoli.house@gmail.com