Săptămâna viitoare se va vota transformarea Vilei Florica în Muzeul Național ”Brătianu”

0
214

Proiectul de Lege pentru înființarea Muzeului Național ”Brătianu”, instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, cu sediul în ”Vila Florica (Ansamblul Conacului Brătianu – Florica)”, situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, a fost votat miercuri în ședința Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților. Deputatul PNL de Argeș, Dănuț Bica, co-inițiator al proiectului, a făcut anunțul: ”Proiectul de Lege a primit raport favorabil cu votul tuturor deputaților prezenți la dezbateri. Având în vedere că fusese adoptat în prealabil de Senat, acesta va intra pe ordinea de zi a ședinței de plen a Camerei Deputaților de săptămâna viitoare și astfel, în foarte scurt timp, ”Conacul Brătianu – Floricava căpăta statutul pe care îl merită.”.

Chiar de marți, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, prezent la Argeș, a transmis această decizie de a înființa Muzeului Național ”Brătianu” la Vila Florica. ”Am în vedere înființarea unui muzeu acolo, un muzeu național, care să funcționeze după reguli clare, sub autoritatea Ministerului Culturii, pentru a-i da o altfel de greutate, pentru că printr-un muzeu național deja îl scoți și de sub influența zonelor politice. Aici, punctual, știu că au mai fost și cazuri mai puțin plăcute, când unii aveau acces, alții nu aveau acces, și așa mai departe”, a declarat ministrul Culturii, la Pitești.

Președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a organizat o conferință de presă pentru a anunța că Ministerul Culturii a notificat Consiliul Județean Argeș să predea, în regim de urgență, Vila Florica. În acest sens, Consiliul Județean Argeș a fost informat că ministerul a constituit o comisie ce are drept sarcină întocmirea procesului – verbal de predare – primire. Termenul limită până la care comisia va duce la îndeplinire acest ordin este data de 12 decembrie 2019.
Situația creată în cursul zilei de ieri, de către reprezentanții Guvernului, prin vocea premierului Ludovic Orban și a ministrului Culturii și Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu, reprezintă în fapt o vendetă, răzbunare politică, din care cea mai mare pierdere o va suferi atât județul Argeș, cât și toți cetățenii acestei țări, fiind pe punctul de a rămâne fără un simbol al României Moderne, un adevărat reper al istoriei naționale – Conacul Brătienilor – Vila Florica.”, a transmis Dan Manu. 

Acesta a mai transmis de asemenea: ”După ce ani de zile, asupra Vilei Florica a planat riscul de a ajunge în proprietatea unor persoane private și astfel să fie închisă publicului, autoritățile centrale nefiind interesate de achiziția imobilului, în urma demersurilor Consiliului Județean Argeș, la care s-au alăturat și personalități ale vieții academice, politice și culturale naționale, privind păstrarea în circuitul public al Vilei Florica, respectiv darea sa în administrarea Consiliului Județean Argeș, acest fapt a fost realizat, în 13 noiembrie 2017, când obiectivul a fost cumpărat de Ministerul Culturii și dat prin contract de comodat către Consiliul Județean Argeș.
Întrucât contractul de comodat a expirat la data de 15 noiembrie 2019 și Ministerul Culturii și Identității Naționale nu a răspuns notificărilor trimise de Consiliul Județean Argeș în prealabil, situația fiind critică, am considerat că trebuie să îi aduc la cunoștință personal domnului Ministru Bogdan Gheorghiu, prezent ieri la Pitești, situația juridico-administrativă a Vilei Florica.
În fapt, i-am solicitat domnului Ministru să găsească și să ne aducă la cunoștință, așa cum am solicitat și în adresele trimise anterior Ministerului Culturii, soluția juridică privind Vila Florica.
Mare a fost surpriza când am aflat că soarta unui simbol al istoriei României și implicit a unei instituții de cultură argeșene a fost deja tranșată prin declarații și conferințe de presă politice, deși, la întrevederea cu domnia sa, domnul Ministru nu a lăsat să se înțeleagă acest lucru.
Domnul Ministru a prezentat ieri un proiect de transformare a Vilei Florica într-un muzeu național, cu toate că și în prezent, prin eforturile Consiliului Județean Argeș, acest obiectiv are destinație muzeală și culturală. (…)”. 

LASA UN RASPUNS