Îngrijorător! Vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino, interzis!

0
369

A fost aşteptat ca pâinea caldă în judeţ, în urma temperaturilor scăzute şi precipitaţiilor ce au avut loc în ultima vreme în Argeş, dar şi peste tot în ţară, însă aflăm că vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino a fost interzis pe piaţă.

Se ştie faptul că după ce trece vremea cu temperaturi extrem de scăzute, urmează o perioadă în care virozele şi, de ce nu, gripa, apar la tot pasul. Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Ministerul Sănătăţii a informat, printr-un comunicat transmis joi, că rezultatele finale vor fi disponibile după data de 25 februarie. „Testele efectuate până în prezent au evidenţiat faptul că toate reacţiile adverse înregistrate şi centralizate au fost minore, comparabile cu reacţiile adverse ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacţii adverse severe”, se mai informează prin prisma comunicatului respectiv.

De asemenea, MS mai precizează că a solicitat sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca specialiştii acesteia, împreună cu personalul Institutului Cantacuzino, să efectueze „o analiză complexă asupra procesului de producţie pentru identificarea tuturor determinanţilor care au influenţat calitatea produsului şi, ulterior, OMS să stabilească măsurile pentru eliminarea acestora în scopul reluării producţiei de vaccin gripal în anul 2014 fără niciun fel de risc”.

LASA UN RASPUNS