In Romania, iarna mai scurta cu doua saptamani!

0
336

Climatologul Mircea Duţu afirma că iarna e mai scurtă cu două săptămâni în România si, in special, perioadele de inghet, se scurteaza de la an la an.

Referitor la ce se intampla in tara noastra, as vrea sa fac urmatoarea remarca. In Europa asistam in ultimii ani la o restrangere a duratei iernilor si la o diminiuare a frecventei si intensitatii fenomenelor meteorologice care caracterizeaza acest anotimp. Potrivit unui recent studiu, pentru lunile decembrie, ianuarie si februarie, avem in vedere o reducere a numarului zilelor de inghet, cu temperaturi sub 0 grade Celsius, ca un impact al schimbarilor climatice. Astfel, intr-o raportare in mod esential geografica, cel mai afectate sunt zonele de nord ale Europei cu o reducere de perioadelor de frig deosebit cu trei saptapatami. Urmeaza Europa Centrala, Germania, Polonia, Rep Ceha si intr-o oarecare masura Romania cu o diminuare cu cca 2 sapt a acestor intervale de timp foarte reci si zonele mai meridionale, Italia, Franta in privinta carora asistam la o evaporare de cca o saptamana de frig”, a declarat Mircea Duţu, la la România TV.

CITESTE SI: Legea Bugetului! Cand este programat VOTUL FINAL

Climatologul a mentionat de asemenea, cat priveste anul 2025, ca, potrivit estimarilor se va situa in top 3 cei mai caldurosi ani din istorie, dupa 2023 si 2024.

Un fenomen meteorologic rar, cunoscut sub numele de La Niña, și-a făcut în cele din urmă apariția, deși cu o întârziere considerabilă față de prognozele inițiale. Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Statele Unite (NOAA), acest episod, care trebuia să debuteze în vara anului trecut, este mai slab și probabil mai scurt comparativ cu evenimentele anterioare.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că temperaturile vor fi peste cele normale în cea mai mare parte a lunii februarie. Frig va fi doar în prima săptămână. De asemenea, va fi o lună cu precipitaţii puţine.

Potrivit ANM, în săptămâna 3-10 februarie, temperaturile medii vor fi uşor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali, în timp ce în restul teritoriului se vor situa în jurul celor specifice.

În săptămâna 10-17 februarie, mediile valorilor termice vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă îndeosebi în nord-vestul teritoriului, iar în restul ţării se vor situa în jurul mediilor climatologice.

În săptămâna 17-24 februarie, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toată ţara. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această săptămână vor fi în general deficitare în cea mai mare parte a ţării.

În săptămâna 24 februarie – 3 martie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile.

Sursa: RomaniaTV.net

LASA UN RASPUNS