Arges. ABUZ de nasteri prin cezariana! La fiecare 5 ore, un bebelus moare in Romania. Situatie INFIORATOARE

0
1255

În România, la fiecare cinci ore un copil mai mic de un an moare. Işi pierd viaţa anual 1.600 de bebeluşi, un număr enorm care ne situează pe primul loc între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, cu o rată de 8,8 decese la 1000 de nou-născuţi vii, potrivit celor mai recente statistici.

Aflam din ziarul Gandul.ro ca “medicii specialişti în obstetrică şi neonatologie au început să devină o raritate, iar acolo unde ei există sunt nevoiţi să lucreze pe bani puţini, cu echipamente insuficiente, vechi de zeci de ani. Numărul de paturi din maternităţile româneşti este la aproximativ jumătate faţă de necesarul real, iar condiţiile pentru tratarea micuţilor la terapie intensivă nici măcar nu se apropie de nevoile minime pe care le are ţara noastră. Toate acestea conturează un tablou tragic în care mulţi dintre bebeluşi sunt condamnaţi la moarte chiar înainte de a se naşte, pentru că sistemul nu le oferă şansa de a lupta pentru viaţa lor. În primele luni de viaţă, în ţara noastră mor de două ori mai mulţi copii faţă de media europeană, iar una dintre cauzele majore ale deceselor infantile este naşterea prematură.”.

Rezultatele unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu organizaţia Salvaţi Copiii surprind o realitate dură: 58% dintre spitalele şi maternităţile din România sunt de nivel I, ceea ce înseamnă că deservesc comune sau oraşe, iar dotarea lor este de nivel mediu.

Una dintre problemele cu care se confruntă ţara noastră este abuzul de naşteri prin cezariană, chiar şi la simpla cerere a gravidelor şi fără motive medicale concrete. În România anului 2014, 36% dintre copii au venit pe lume prin cezariană, adică mai mult decât dublu faţă de procentul de 10-15% considerat optim. În judeţele Argeş, Ilfov sau în Bucureşti procentul femeilor care nasc chirurgical sare de 50%, atingând în Satu Mare, de exemplu, chiar şi 78%.

SURSA: Gandul.info

LASA UN RASPUNS