Deputatul de Argeș Andrei Gerea cere Guvernului să intervină pentru a determina BNR și băncile să modifice reglementările astfel încât societățile care vor să contracteze credite să nu mai fie analizate în baza unor criterii care erau funcționale înainte de efectele crizei generate de pandemia de COVID-19. Fostul ministru al Economiei și ulterior ministru al Energiei, Mediului de Afaceri și IMM-uri a mai atras atenția că menținerea acelorași normative va bloca accesul IMM-urilor la creditare.
De asemenea, deputatul de Argeș a reiterat necesitatea ca toate firmele care au maximum 10 angajați să fie scutite de la plata contribuțiilor până la finele anului, astfel încât să poată rezista pe piață, având în vedere specificitatea finanțării IMM-urilor. “Am atras atenția în nenumărate rânduri asupra faptului că IMM-urile, adică afacerile autohtone (și companiile cele mai corecte în relația cu statul) nu vor putea fi salvate cu un simplu program de creditare. Am cerut scutirea de la plata contribuțiilor pentru firmele care au până în 10 angajați până la finalul anului. Ieri a fost adoptată legea IMM Invest. În Parlament a fost dublat plafonul garanțiilor acordate pentru companii. Foarte bine, am spune! În realitate, nu ajută cu nimic!
Pentru că ceea ce am spus că se va întâmpla se întâmplă. Fără schimbarea normelor și a criteriilor prin care se poate accesa plafonul de garantare, IMM-urile nu vor putea accesa credite. Practic, băncile, deși au garanții de la stat, refuză IMM-urile. De ce? Pentru că băncile lucrează cu aceleași normative ca în stare de normalitate, deși acest program a fost conceput tocmai pentru a ajuta firmele să treacă peste efectele coronacrizei, după starea de urgență.
Degeaba a fost stabilit un plafon de garantare, pentru că băncile blochează creditarea.
Guvernanții să se trezească! Să lase temele politicianiste și electorale și să își facă treaba așa cum trebuie, pentru că nu Parlamentul poate să impună prin lege această reglementare.
Este treaba guvernanților să se întâlnească cu BNR, cu Asociația Băncilor din România și să găsească soluții. Altfel vom rămâne cu un număr infim de companii care au acces la fonduri. Și un număr uriaș de afaceri mai mici care vor pune lacătul definitiv“, a subliniat Andrei Gerea.