Andrei Gerea: “După 30 de ani de libertate şi democraţie, deschidem un nou orizont pentru România”

0
200

Deputatul Andrei Gerea, chestor al Camerei Deputaților, a participat, luni, 16 decembrie, la Timișoara, la o dezbatere în cadrul proiectului “România – Orizont 2030”, derulat de Institutul pentru Libertate și Democrație și Asociația Re:Start România. Evenimentul și-a propus atât evocarea momentelor Revoluţiei din Decembrie 1989, cât şi o privire de ansamblu asupra progreselor  înregistrate de societatea românească în cei 30 de ani de libertate și democrație. Alegerea orașului martir Timișoara ca loc de desfășurare a acestei conferințe este semnul respectului și prețuirii jertfelor tuturor celor care au luptat împotriva regimului dictatorial comunist, pentru libertatea poporului român.

Valorile fundamentale pe care trebuie cladită noua societate sunt libertatea şi democraţia. Ne-am fi asteptat ca azi să nu mai existe pe agenda publică discuţii despre drepturi şi libertăţi îngradite sau despre nefuncţionarea democraţiei! Proiectul România-Orizont 2030 propune o nouă arhitectură a relaţiei cetăţean-stat-societate”, a arătat în deschiderea conferinţei Cristian David, președinte ILD.

Ca ministru am simțit că se poate face ceva în România în care mulți dintre noi nu mai simțim românește. Și am avut două mandate dificile. Vorbeam cu reprezentanți ai sindicatelor din minerit. Le spuneam că în 1990 m-au fugărit prin sediul PNL, iar acum discutăm cum îi pot ajuta pe ei și pe famiile lor, dar și economia românească, pentru că vrem sau nu, 30% din energia țării este produsă de industria minieră. Această situație cu minerii m-a făcut să înțeleg că este nevoie de reconciliere ca să mergem mai departe.
Suntem, după 30 de ani, mult prea dezbinați. Fără unitate pentru un obiectiv, nu putem ajunge nicăieri. Mulți tineri ajung să considere că libertatea este un drept dat. Nu este așa. Copiii de astăzi sunt tentați să se uite în altă parte și mai puțin la istoria noastră, pentru a vedea cum a fost clădită această țară.
Pilonul în jurul căruia trebuie reclădită România este educația. Eu nu sunt mulțumit cum arată societatea românească la 30 de ani de la Revoluție. Trăim mai bine, scade sărăcia, este adevărat. Dar ne pleacă în continuare tinerii în străinătate. Cred că în primul rând foarte mulți dintre noi nu mai simțim românește. Tot ceea ce am visat, am lăsat deoparte.
Simt nevoia să mergem mai departe. Educația și solidaritatea, un obiectiv pentru această națiune ne pot dezvolta. Este nevoie să mergem mai departe, să facem ceva, să nu ne oprim aici. Dar numai împreună putem face asta!”, a subliniat Andrei Gerea, deputat și fost ministru al Economiei și Energiei.

Printre vorbitori s-au mai aflat și Adrian Orza – fost viceprimar al Timișoarei, Marian Cucsa, deputat independent, Ramona Mănescu – fost europrlamentar, Alex Coita – fondator al Platformei Social-Liberale sau Marius Oprea – istoric, fost director Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Conferinţa s-a încheiat cu un moment de reculegere la Catedrala Metropolitană din Timişoara, cinstind memoria victimelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

LASA UN RASPUNS