Soluții pentru îmbunătățirea procesului de colectare selectivă în orașul Pitești, prin proiectul “Azi pentru Maine in Comunitate”!

0
639

Marti, 27 octombrie, la Hotelul Ramada din Pitesti, Asociatia CSR Nest a organizat un focus grup pe tema colectarii selective a deseurilor si a reciclarii acestora, cu scopul de a afla care este situatia acestui proces in Municipiul Pitesti. Actiunea face parte din proiectul “Azi pentru Maine in Comunitate”, finantat de Fundatia Coca-Cola.

La eveniment au participat, pe langa Anda Sebesi, Vicepreședinte Asociația CSR Nest, Sorin Boboc, director programe în cadrul Asociației CSR Nest, reprezentanti din partea Primariei municipiului Pitesti, reprezentanti ai unor asociatii, cetateni preocupati de imbunatatirea colectarii selective a deseurilor si a reciclarii acestora, precum si mass media locala. In cadrul focus grupului s-a dorit identificarea unor soluții pentru îmbunătățirea procesului de colectare selectivă în orașul Pitești. 

Anda Sebesi, Vicepreședinte Asociația CSR Nest, a fost cea care a deschis evenimentul prin informatii cu privire la importanta acestui proiect: “Ceea ce ne propunem este sa contribuim la imbunatatirea procesului de colectare selectiva in 22 de comunitati locale din 7 judete. Pana acum am ajuns peste tot, mai putin in Ilfov. Ne propunem sa ajungem la minimum 25.000 de persoane din cele 7 judete din sudul Romaniei si municipiul Bucuresti care vor intelege importanta colectarii selective a deseurilor. Intalnirea de astazi face parte din seria celor 24 de intalniri si dezbateri in care ne dorim sa cunoastem situatia procesului de colectare selectiva, dar si ce solutii sunt pentru a contribui la imbunatatirea acestui proces.“.

Cele sapte judete in care va fi implementat proiectul sunt: Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Dolj, Calarasi, Ilfov si municipiul Bucuresti. Se va desfasura pe o perioada de 16 luni, proiectul debutand in luna octombrie a anului 2019. 

Toate informatiile pe care le vom culege inclusiv de la dumneavoastra, din municipiul Pitesti, vor fi folosite de catre noi pentru a extrage principalele probleme, solutii, cat si modele de bune practici legat de colectarea selectiva a deseurilor. Iar la final vom vedea care sunt, in urma consultarilor, masurile pe care autoritatile locale, persoanele de decizie, factorii interesati, mediul privat, cetatenii, le pot lua astfel incat procentul de colectare selectiva din judetele in care noi am implementat proiectul sa creasca.“, a transmis Sorin Boboc, director programe în cadrul Asociației CSR Nest.

Concret, proiectul “Azi pentru Maine in comunitate” isi propune sa le ofere, atat cetatenilor, cat si ONG-urilor din regiunea de sud a Romaniei, posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritatile locale si companii private pentru a conlucra in sectorul colectarii selective a deseurilor. De asemenea, se doreste dezvoltarea unui set personalizat de instrumente care sa sprijine, atat personale fizice, cat si comunitatile locale in intelegerea si practicarea reciclarii si reciclarii si colectarii selective a deseurilor.

In cadrul evenimentului au fost adresate intrebari specifice cu privire la masurile intreprinse in directia imbunatatirii procesului de colectare selective, in Pitesti si s-a constatat ca este nevoie de o mai buna infrastructura adaptata colectarii selective si de asemenea de realizarea unor campanii de constientizare a populatiei privind importanta colectarii selective a deseurilor si a reciclarii acestora.

Proiectul este implementat de Asociația CSR Nest, este finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge și face parte din platforma de sustenabilitate Azi pentru Mâine.

LASA UN RASPUNS