Scoala “Ion Pillat” din Pitesti, eveniment interesant si de MARE IMPACT! Informatii pretioase oferite de un cunoscut psiholog

0
1135

Eveniment interesant si de impact, realizat la initiativa Scolii Gimnaziale “Ion Pillat” din Pitesti, dedicat cadrelor didactice. Intitulat “Motivarea motivatorului” s-a pornit de la ideea de a sprijini si incuraja pe cei care sunt responsabili de motivarea altora. Astfel, la fel cum elevii trebuie să fie motivați pentru a performa, și cei care îi motivează, in speta cadrele didactice, trebuie să aibă parte de stimulente pentru a-și menține energia, pasiunea și angajamentul. Psihologul Alin Comsa, specialist in comunicare si relatii publice, a fost invitatul evenimentului, ce s-a petrecut la biblioteca Colegiului Judetean I. C. Bratianu din Pitesti, si s-a bucurat de un mare impact asupra participantilor, reusind sa pastreze intreaga atentie a acestora pe parcursul intregii conferinte.

La eveniment au participat inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Arges, Dumitru Tudosoiu, gazda conferintei, directorul Colegiului I. C. Bratianu, Florica Dumitru, conducerea Scolii “Ion Pillat” Pitesti, initiator al proiectului, reprezentanti ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Arges, precum si nenumarate cadre didactice.

Acest eveniment este rodul colaborarii a patru institutii si trebuie sa recunosc cu placere ca, din acestea patru, Scoala Gimnaziala Ion Pillat este cea care a fost initiatoarea acestui proiect si totodata motorul la toate aceste demersuri care au stat la baza intalnirii de astazi.“, a transmis in deschiderea conferintei Florica Dumitru, directorul Colegiului I.C. Bratianu din Pitesti.

Ideea acestei activitati mi-a incoltit in minte in luna octombrie, in timpul conferintei organizate de CJRAE (Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională), de doamna director Ciuca, si ipoteza de la care porneste activitatea de astazi este aceea ca un profesor motivat va reusi mai usor sa isi motiveze elevii. Asadar, ceea ce ne intereseaza astazi este sa identificam, cu ajutorul domnului psiholog Alin Comsa, cateva metode, strategii, mecanisme, instrumente, care sa ne ajute pe noi, profesorii, sa ne auto-motivam in momentele dificile, pentru ca la randul nostru sa putem transmite elevilor aceasta motivatie.“, a declarat Ruxandra Ghitulescu, director adjunct al Scolii Gimnaziale “Ion Pillat” din Pitesti si initiator al evenimentului.

Ii felicit pe cei care au facut posibila aceasta intalnire. Plecand de la invitatul nostru, care a acceptat invitatia de a fi astazi aici, pana la cei care au stat in spatele invitatiei, Rodica Ciuca, doamna director Ghitulescu, doamna director Flori Dumitru, colegii mei din ISJ. Of-ul meu cel mare este ca scoala nu reuseste sa iasa din niste cutume, mai concret, se multumeste sa furnizeze informatii la toate aceste materii de baza, insa mai ales pentru copiii nostri este nevoie de ceva altfel…Ce inseamna acest lucru? Consider ca, pe langa planul cadru, un copil cand termina un ciclu de invatamant trebuie sa plece cu un bagaj, un bagaj care sa il ajute in viata. (…) Astfel, e nevoie de interventii cat mai dese, evenimente de acest gen, ca cel de astazi, cu oameni care o viata au dezvoltat un lucru si l-au dus la un anumit nivel, sa ni-l impartaseasca, sa-l primim, sa imbratisam aceasta experienta si la randul nostru sa multiplicam.“, a transmis Dumitru Tudosoiu, inspector general scolar al ISJ Arges.

Prin exemple elocvente, psihologul Alin Comsa a vorbit participantilor despre motivatie, incredere in sine, de randamentul pe care il poate da la clasa un profesor carismatic, empatie, de principiul psihologic comportamental care spune ca atunci cand doresti, se petrec “minuni”, de constientizare si despre cum functioneaza subconstientul si educarea sa.

“Primul mesaj pe care vi-l dau la nivel de motivarea motivatorului este ca dumneavoastra trebuie sa participati din propriul preaplin, din propria fire, pentru a face pentru ceilalti. (…)

Educatia se aseaza prin cei trei mari piloni: regula, la care uneori noi renuntam…De ce? Pentru ca este foarte greu sa te tii de ea. Doi, claritate, iar trei placerea, evolutia, sa vezi ca se intampla ceva. Daca veniti cu regula, clarite si evolutie, veti vedea ca lucrurile se intampla, chiar si cu cei mai nazdravani copii, daca pot spune asa. Dar noi insine, la un moment dat, nu mai putem sa facem asta. De ce? Pentru ca suntem obositi, etc. (…)

E nevoie sa asezam empatia in mintile si sufletele copiilor nostri, pentru ca acum e momentul. Empatia este capacitatea de a te situa emotional la nivelul necesar. Cum iti vei da seama? Nu iti vei da seama in constienta, ci in subconstient, datorita faptului ca iti doresti. Asa functioneaza principiul psihologic comportamental. Cand doresti, se petrec niste minuni! (…)

Psihicul e impartit in trei mari straturi: constientul, subconstientul sau inconstientul. Subconstientul este intotdeauna invingator. De ce? Pentru ca reprezinta 90% din ceea ce inseamna decizie. Insa, va dau si o rezolvare. Peste acest subconstient este – supra Eul. Nu poti sa educi subconstientul de azi pe maine, ci usor, usor. (…)

Da, trebuie sa observi, sa adaptezi, sa urmaresti emitatorul, sa ai un mesaj care sa fie in concordanta cu locul, spatiul, timpul in care te afli. Putem continuam pana maine, dar toate pica, valoreaza zero daca aceasta conditie care spune -ma intereseaza de tine- nu e valabila. De aceea, definitia mea pentru comunicare eficienta este: a comunica eficient inseamna sa iti pese. In momentul in care comanzi asta la nivel intern, toate celelalte vor functiona. (…)

Sunt profesori care nasc intr-una generatii si generatii de cercetatori in fizica sau in istorie. ca si cum as avea noroc ca profesor si toti elevii mei sunt buni la fizica, dinainte sa vina in sala mea. Nu. Totul se plateste.”, sunt pasaje din mesajele transmise participantilor de catre psihologul Alin Comsa.

LASA UN RASPUNS