75 de ani de activitate teatrală în Argeș!

0
106

75 de ani de activitate teatrală în Argeș! În această lună s-au împlinit 75 de ani de la prima reprezentație publică a Teatrului din Pitești, intitulat, la vremea respectivă, Teatrul Muncitoresc.

Acum, Teatrul “Alexandru Davila” din Pitești este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș, navă amiral a culturii din județ.

Despre teatru, cea dintâi voce care a răsunat a fost a lui Dinicu Golescu, cel care a cerut reprezentații și în limba română, genul fiind prezent în înalta societate în limbile franceză și engleză. Spunea că “teatrul e menit să ațâțe în om toate virtuțile” și să arate “pildele celor vrednici de pomenire”. Nu de puține ori, la Golești, în Argeș, și-a invitat prieteni și colaboratori și a discutat, de la nivelul omului cu putere de decizie, despre aducerea teatrului, ca artă, în cotidianul vieții comunității. Se poate spune că a fost pionier din punct de vedere decizional al nașterii teatrului în România, iar asta s-a făcut, ca multe altele, la Conacul Goleștilor, în Argeș. Dinicu Golescu a susținut, la școala înființată la Golești, că teatrul e în stare “să aprindă scântei de gânduri și să stârnească înfiorări în suflete”.

La Pitești, teatrul și-a găsit adevărata menire sub denumirea de Teatru Muncitoresc, spre sfârșitul anului 1947, când reîncepea activitatea artistică sub îndrumarea actorului și regizorului Victor Handoca. Pentru că sălile teatrului se aflau încă în construcție, repetițiile pentru piesa Insula Păcii de Evgheni Petrov ce avea să inaugureze teatrul la 6 martie 1948, au avut loc în sala liceului și în clădirea cinematografului Aquila (fostul Cinematograf „Sebastian Papaiani”).

În acest moment, Teatrul “Alexandru Davila” Pitești are trei secții: Secția Dramă “Liviu Ciulei”, Secția Revistă „Constantin Zărnescu” și Secția pentru Copii și Tineret “Așchiuță”. Nu sunt multe teatre în țară care reușesc să mai aibă aceste trei secții și mai ales cea de Teatru de Revistă!

Clădirea teatrului, dar și clădirea în care își desfășura activitatea teatrul “Așchiuță” – cea mai iubită secție a teatrului – vor fi reabilitate, consolidate și modernizate!“, ne-a transmis Biroul de Comunicare al Consiliului Judetean Arges.

LASA UN RASPUNS