Spitalul de Pediatrie Pitesti, 40 de ani de functionare! “Este complet renovat si modernizat, dotat cu aparatura medicala de ultima ora”

0
1306

Spitalul de Pediatrie Pitești, cel mai mare din Regiunea SUD-Muntenia, împlinește anul acesta 40 de ani de funcționare. Spitalul de Pediatrie Pitești deservește județele Argeș, Dâmbovița și Vâlcea.

Astăzi, Spitalul de Pediatrie Pitești este complet renovat și modernizat, dotat cu aparatură medicală de ultimă oră. Spitalul de Pediatrie Pitești se află în administrarea Consiliului Județean Argeș, iar în ultimii ani, aici s-au făcut cele mai mari investiții din istoria acestei unități medicale, atât în ceea ce privește infrastructura cât și din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală. Consiliul Județean Argeș a accesat proiecte cu finanțare europeană pentru extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe, proiect finalizat, extinderea și modernizarea Ambulatoriului de Specialitate, proiect ce va fi finalizat în curând, a modernizat și renovat cinci etaje ale spitalul din fonduri proprii sau de la Ministerul Sănătății. De asemenea, spitalul a fost dotat cu aparatură medicală de cea mai înaltă performanță. Spitalul de Pediatrie Pitești a fost dotat cu RMN și Computer Tomograf, aparatură medicală de care nu foarte multe spitale din țară dispun.“, ne-a transmis Consiliul Judetean Arges.

Acestor eforturi ale Consiliului Județean Argeș li s-a alăturat, în ultimul an, și societatea civilă. Asociația Medici pentru România și Kaizen Foundation au renovat etajul VI al spitalului, singurul care mai rămăsese nerenovat în totalitate. A fost o investiție de 700.000 de euro a Asociației Medici pentru România în parteneriat cu Kaizen Foundation, precum și cu ceilalți parteneri care s-au alăturat campaniei și au făcut donații.

Acest etaj VI nu este o simplă structură fizică ci este un simbol al grijii și al speranței. Fiecare colț a fost conceput un gândul la nevoile speciale ale micilor pacienți într-un mediu care să le ofere confort și siguranță. Ne dorim ca cei mici să aibă parte de cele mai bune îngrijiri posibile. Locul în care vor fi tratați arată standarde occidentale, aici vor găsi tot profesionalismul, vor găsi compasiunea medicilor și vor găsi locul din care ei să plece sănătoși”, a spus Alexandru Costache, președintele Asociației “Medici pentru România”, argeșean, acesta fiind criteriul subiectiv care a stat la baza implementării proiectului în județul nostru, pe lângă deschiderea pe care conducerea spitalului și a C.J. Argeș au avut-o pentru realizarea acestui parteneriat public – privat.

De această renovare vor beneficia copiii care se confruntă cu lucruri grave. Am renovat acest etaj și pentru părinții lor și pentru personalul medical astfel încât să iasă victorioși din această luptă care o duc încă din primii ani de viață”, a transmis Panos Konstantopolis, președintele Fundația Kaizen, fundație care a donat 350.000 de euro pentru proiect.

Mă gândeam, ascultându-i pe cei care au vorbit înaintea mea, dacă într-o viață de om ne contabilizăm zilele frumoase și zilele mai puțin frumoase. Eu, fiind de formație profesională economist, cred că într-o contabilitate așa în care am numărat zilele frumoase pot spune că aceasta este una din zilele acelea frumoase pentru că am întâlnit oameni cu suflet mare. Fără de acești oameni, Asociația Medici pentru România, Kaizen Foundation și ceilalți parteneri și donatori, astăzi nu am fi fost aici. Dar, uniți din suflet pentru viitorul nostru al tuturor, pentru copiii aceștia care trec printr-o suferință la un moment dat, cred că trebuie să ne aducem și noi mulțumiri și să conștietizăm că și noi, Consiliul Județean, suntem parteneri a ceea ce înseamnă construcția pentru oameni de suflet. Și asta pentru că s-a făcut aici vorbire de etajul VI, dar să nu uităm că până acum au fost renovate celelalte cinci etaje. De asemenea, în scurt timp, va avea loc inaugurarea AMBULATORIULUI, un proiect vast, european, unicat în zona de sud a țării, asta pentru că noi, cei din admnistrație, avem obligația să redăm speranțele celor care trec prin momente grele. Mulțumirile mele acestor oameni de suflet care s-au implicat în proiect, fără de care societatea aceasta nu ar merge mai departe, un exemplu ca să ne aplecăm mai mult față de grijile oamenilor pentru că viața aceasta ne va răsplăti prin momente de tipul aceasta”, a declarat Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș.

Secția renovată este destinată copiilor 0-3 ani și are o suprafață 1.100 mp. Prin realizarea acestei investiții au fost îmbunătățite condițiile hoteliere pentru desfășurarea actului medical în condiții de calitate. În cadrul renovării, s-a prevăzut și înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare, s-au amenajat grupuri sanitare în fiecare salon, s-a înlocuit tâmplăria”, a declarat Tudor Ionescu, manager Spitalul de Pediatrie Pitești.

Cu toții ne-am dat mâna să facem un proiect frumos pentru că, numai așa, putem să învingem problemele sistemului de sănătate. Felicit Asociația Medici pentru România, Kaizen Foundation și ceilalți parteneri pentru faptul că au înțeles nevoia unei societăți de a avea un sistem medical sănătos, vorbim de un act medical de top și de un corp medical care va avea ocazia să funcționeze așa cum trebuie să funcționeze. Doresc să transmit un mesaj din partea premierului Marcel Ciolacu care este un susținător necondiționat al sistemului de sănătate, este acela pe care vă puteți baza, este sprijin în orice acțiune care ține atât de societatea civilă, cât și de pacientul român și, nu în ultimul rând, de corpul medical’, a declarat , consilier al premierului Marcel Ciolacu.

Niciodată, în ultimii 30 de ani, sănătatea nu a avut atât de multe fonduri la dispoziție pentru infrastructură, pentru dotări, pentru reabilitare. Cred că împreună cu proiecte ca cele pe care le-ați implementat putem schimba cu adevărat fața sistemului de sănătate și acest proces a început. Felicit și le mulțumesc sponsorilor, domnului manager al spitalului, autorităților locale și tuturor celor care au contribuit ca acest proiect să se întâmple”, a declarat Alexandru Rogobete, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătății.

M-am întors brusc, azi, în urmă cu 30 de ani.
Fata mea abia împlinise un anișor când a ajuns direct pe masa de operație, în Spitalul de Pediatrie, pentru o hernie ombilicală.
Mi-au venit în minte, instant, faianța albă de pe pereți, mirosul puternic de dezinfectant, mopurile din lemn, cu baza lungă și înfășurată în niște cârpe, holurile slab iluminate, zdrăngănitul truselor medicale metalice, salonul în care mai erau o căruță de copii, mirosul puternic de Apret al lenjeriilor, borcanele de ciorbă pe geam, vasele metalice în care venea mâncarea pacienților, băile comune din capătul coridorului. Mi-au revenit toate în minte azi, când am fost invitat, alături de Ion Mînzînă, Președintele Consiliului Județean Argeș, la inaugurarea etajului VI al Spitalului de Pediatrie.
Așa cum arată el după amplul proces de renovare asigurat de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu Kaizen Foundation.
Diferențele sunt colosale, parcă pășești într-o altă lume, așa cum trebuie să fie un spital în care avem garanția curățeniei, a spațiilor moderne și primitoare, a dorinței de a îndulci pe cât se poate suferința copiilor și a părinților prin condiții decente și facilități specifice. Reabilitarea a mers până la cărămida construcției și a vizat instalații electrice, termice și de fluide sanitare, aspectul saloanelor, amenjarea de grupuri sanitare în fiecare salon etc. Etajul VI este cea mai recentă victorie a conceptului de parteneriat public-privat pe care îl susțin la rândul meu fără încetare.
Dar trebuie spus că Spitalul a suferit, în ansamblul lui, modificări majore în ultimii ani, fiind centrul unui proces de reabilitate și modernizare continuu. De la UPU la sălile de operații, de la saloane și rezerve la bucătărie, de la laboratorul de analize modern la toată tehnologia medicală pe care Consiliul Județean a asigurat-o unității… Asta în vreme ce alte investiții sunt în plină desfășurare.
Astăzi, nimic nu mai seamănă cu amintirile mele de acum 30 de ani, ca părinte. Felicitări tuturor! Sănătate să avem!“, a transmis primarul municipiului Pitesti, Cristian Gentea.

LASA UN RASPUNS