Simona Brătulescu: ”Cel mai modern și performant Planetariu din Sud-Est-ul Europei se află la Pitești”

0
1082

Cel mai modern și performant Planetariu din Sud-Est-ul Europei se află la Pitești! Noul sistem de proiecție pentru planetariu are o rezoluție de 4K UHD, iar echipamentele sunt de ultimă generație, tehnologia aparținând începutului de an 2018. Săptămâna aceasta a avut loc inaugurarea oficială, în prezența conducerii Consiliului Județean Argeș, instituție care a finanțat integral proiectul.

”Celor care, de astăzi înainte, ne vor întreba ce ar fi demn și interesant de vizitat în Pitești, le mai putem spune un lucru: puteți vizita cel mai performant Planetariu din Sud-Est-ul Europei. Mă bucur că am putut finaliza acest proiect finanțat în totalitate de către Consiliul Județean Argeș. Am decis să dăm curs investiției pornind de la o cifră semnificativă: 50.000 de vizitatori care anual trec pragul Muzeului Județean Argeș doar pentru a descoperi universul. Ne propunem să dublăm această cifră, dată fiind tehnologia de înaltă performanță de care se pot bucura vizitatorii.” a declarat Simona Brătulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș și cea care are în subordine instituțiile de cultură gestionate de către CJ.

Planetariul Muzeului Județean Argeș a fost inaugurat în anul 2008, fiind primul planetariu digital din România. Acesta a fost construit de către firma RSA COSMOS din Franța. Tehnologia de la acea vreme oferea o rezoluție Full HD, cu două proiectoare montate în centru sălii de planetarium, și un program de proiecție Sky Explorer 1. Astăzi, noile proiectoare oferă o rezoluție de 4K UHD – tehnologie laser, sunt montate sub cupola de proiecție, ceea ce oferă o mai bună vizualizare în sală și o mult mai puternică luminozitate, iar programul folosit pentru proiecție este Sky Explorer 2018. Acum, este posibilă și conectarea la un telescop modern, putând fi făcute observații în timp real, acestea fiind proiectate direct în planetariu.

Noul planetariu este construit de firma S.C. MAGIC VIEW SRL în colaborare cu RSA COSMOS, costul final al proiectului fiind de 896.546 RON cu TVA.
Prețul biletului de intrare: 2 lei – elevi, studenți pensionari și 6 lei – adulți.

LASA UN RASPUNS