Joi, SARBATOARE MARE pentru romani! Inaltarea Domnului

0
267

Înălţarea Domnului se sărbătoreşte în fiecare an la 40 de zile după Paşte, iar anul acesta este pe 25 mai. Incepând din Secolul IV, s-a stabilit că durează 40 de zile până la “intrarea definitivă a umanității lui Isus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu”. Este o sărbătoare mare, notată cu cruce roșie.
Dacă de Paşte, românii obişnuiesc să utilizeze formulele “Hristos a Înviat” şi “Adevărat a Înviat”, de Înălţarea Domnului românii utilizează formulele “Hristos S-a Înălţat” şi “Adevărat S-a Înălţat”. În 2023, Paștele a fost pe 16 aprilie, astfel că Înălțarea este sărbătorită pe 25 mai.

Conform Sfintei Scripturi, Iisus Hristos s-a ridicat la cer, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii săi, cărora le-a spus să propovăduiască Evanghelia în toate colțurile lumii. În timpul Înălțării, un nor a apărut și l-a făcut nevăzut pe Mântuitor.

Pentru creștini, Înălțarea Domnului semnifică așezarea lui Iisus Hristos, în dreapta, Tatălui, după ce a fost printre noi, ca om și a trecut prin mai multe chinuri, în apărarea creștinismului.

Obiceiuri de Inaltarea Domnului

  • În unele sate din Banat se face nedeie în ziua de Înălţare. După slujbă, oamenii merg pe câmp și se sfinţesc recoltele. În unele locuri, se ocoleşte satul cu lanurile, apoi oamenii merg şi în pădurile din jur.
  • Se spune că astăzi se sfințesc holdele și fânul, astfel că oamenii împodobesc bisericile și casele cu flori şi spice verzi de grâu.
  • În ajun de Înălțare, gospodinele agață leuștean la porți și ferestre, pentru a ține strigoii la distanță.
  • Unii oameni cred că de Înălțare, sufletele celor adormiți se Înalță la cer odată cu Iisus și există posibilitatea ca ele să se rătăcească. Gospodinele pregătesc mâncare special pentru a da de pomană pentru cei trecuți la cele veșnice, ca să nu se întoarcă din cale și să devină strigoi.
  • De Înălțare, oamenii obișnuiesc să ţină trei zile de sărbătoare, începând cu ajunul, adică miercuri, zi de post, continuând cu vineri, altă zi de post. În unele zone, aceste zile se numesc „ Bălțatele”. Denumirea vine de la faptul că oamenii au voie să muncească miercuri dimineața, apoi încep sărbătoarea la prânz. De asemenea, se întorc la treabă în a doua jumătate a zilei de vineri.
  • De Bălțate e bine să culegi ierburi pentru leac.

Sursa: Observatornews.ro, Wowbiz.ro

LASA UN RASPUNS