În județul Argeș, s-au închis toate târgurile de animale, ca măsură de prevenire a apariției pestei porcine africane. Confirmarea unor cazuri de pestă porcină africană la porcii domestici şi porcii mistreţi din Tulcea, Brăila, Constanţa, Satu Mare şi Bihor au făcut ca autorităţile sanitar veterinare să ia măsuri în consecință.
Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici un fel de risc de îmbolnăvire pentru oameni, virusul având impact la nivel social din punct de vedere economic. Primele cazuri de boală au apărut în judeţul Satu Mare, următoarele în judeţul Tulcea, cazuri ce nu au legătură epidemiologică cu focarele din Satu Mare. Boala s-a extins în judeţele Brăila şi Constanţa dar au apărut focare de pestă porcină africană şi în judeţul Bihor într-o gospodărie, iar pentru a preveni răspândirea bolii au fost sacrificaţi toţi porcii din gospodărie. Boala nu a fost confirmată în judeţul Argeş, însă pentru prevenirea apariţiei acesteia, toţi factorii responsabili din judeţ trebuie să notifice pe orice cale Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş despre orice suspiciune.
În gospodăriile individuale proprietarii de porci trebuie să nu intre în adăposturile porcilor cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puna o tăviţă cu paie sau rumegus îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; porcii să fie crescuţi doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea acestora, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici; porcii nu vor fi hrăniţi cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie.
În caz de moarte a porcilor din cauza pestei porcine africane, proprietarii vor fi despăgubiţi, cu condiţia ca aceştia să anunţe în cel mai scurt timp medicul veterinar, să deţină porci crotaliaţi şi înregistraţi în baza naţională de date pentru animale, să demonstreze că a respectat regulile minime de biosecuritate.