Un nou proiect de Statut al Elevului a stârnit interes și discuții în mediul educațional românesc, aducând în prim-plan reglementări privind suspendarea elevilor. In documentul care a fost depus recent la Ministerul Educației se conturează noi limite și drepturi pentru elevi în cadrul sistemului de învățământ. Potrivit acestuia, suspendarea unui elev poate avea o durată maximă de cinci zile lucrătoare, conform prevederilor articolului 60. De asemenea, proiectul stabilește că un elev nu poate fi suspendat pentru mai mult de 15 zile lucrătoare pe durata unui an școlar.
Managerul unitatii de invatamant privat, Lexford Castel, Catalin Gherzan, este de parere ca “protecția elevilor este foarte bună, dar nu trebuie dusă în derizoriu având în vedere interesul pentru o educație eficientă.“. Acesta a punctat de asemenea, ca, “in contextul unei creșteri a abandonului școlar precum și a analfabetismului funcțional, minimalizarea importanței sancțiunilor rezonabile, poate fi un minus pentru educație“, atragand atentia: “împărțirea anului școlar în module a făcut să crească drastic absenteismul și ineficiența educației, atât in primele, cât și în ultimele zile ale fiecărui modul școlar.”
CITESTE SI: Gherzan amendeaza discursurile alarmiste, cu privire la un eventual razboi, care bulverseaza populatia!
Mentionam faptul ca, proiectul de Statut al Elevului reprezintă o încercare de a reglementa mai clar drepturile și responsabilitățile elevilor în cadrul sistemului de învățământ din România. Limitarea suspendării elevilor la 5 zile lucrătoare și protejarea acestora împotriva sancțiunilor excesive sunt doar câteva dintre aspectele semnificative abordate de acest document.