Joi, 19 decembrie, de la ora 17:00, publicul iubitor de cultură și istorie este invitat la conferința cu tema „Condiția de a fi liber”, desfășurată în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de scriitorul dr. Leonid Dragomir, eveniment care va avea loc în sala de consiliu a Primăriei Municipiului Pitești (fostul Centru de Calcul, situat pe Bulevardul Republicii nr. 71, sala Amfiteatru). Conferința va include lansarea volumului „Dublu autoportret”, avându-l invitat pe președintele Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei. Evenimentul este organizat de către Centrul Cultural Pitești în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România – Sucursala Pitești.
Editura Polirom, în a cărei colecție „Fiction LTD” apare acest volum, îl descrie drept o carte unică în peisajul literaturii române: „ Paginile ei pot fi citite ca un jurnal în care stările lăuntrice și descrierile detaliate ale lumii înconjurătoare alternează, ca o reconstituire istorică a Revoluției, atât de necesară unei memorii colective înțesate de ambiguități, ca o meditație asupra istoriei ori, de ce nu, ca un roman de acțiune. La aceasta se adaugă modul inimitabil cu care Varujan Vosganian ne-a obișnuit încă din „Cartea șoaptelor” de a desluși simboluri și de a le aduce printre noi. Deși evenimentele sunt relatate la persoana întâi, ar fi prea puțin să spunem că e o carte autobiografică. Fiecare dintre cei ce au supraviețuit se va putea regăsi, într-un fel sau altul, printre protagoniști. De fapt, adevăratul personaj este poporul român aflat în căutarea propriului destin. Și poate că, într-o bună zi, se va considera incompletă o istorie a Revoluției române care nu va include în conținutul ei pagini din această carte.”
Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Armenilor din România şi preşedintele Uniunii Scriitorilor, este un autor prolific, lucrările sale incluzând șase volume de poezie și trei romane – „Cartea şoaptelor” (2009), „Copiii războiului” (2016) şi „Patimile după Gödel” (2020), trei volume de nuvele, precum şi volumul autobiografic „Dublu autoportret” (2024). Romanul „Cartea şoaptelor” a fost distins cu numeroase premii importante, la nivel național și internațional, a fost tradus în 18 limbi, fiind desemnat, în anul 2015, prin proiectul Worldwide Reading, cartea‑simbol pentru condamnarea crimei de genocid.