EPIDEMIE. Peste 8000 de îmbolnăviri și 31 de DECESE

0
1055

Potrivit datelor furnizate de INSP București, numărul total de îmbolnăviri a depășit 8000, iar cel al deceselor a ajuns la 31, în toată țara. România se confruntă cu o epidemie de rujeolă (denumit popular pojar).

Astfel, până la data de 14 iulie, sunt înregistrate 8017 cazuri confirmare cu rujeolă. Au fost 31 de decese:

 • 8 în județul Timiș
 • 6 în județul Arad
 • 6 în județul Dolj
 • 3 în județul Caraș Severin
 • 1 in judțul Bihor
 • 1 in județul Cluj
 • 1 in județul Călărași
 • 1 in județul Satu Mare
 • 1 in județul Vaslui
 • 1 in județul Galati
 • 1 in județul Mures
 • 1 in București.

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Argeș transmit că rujeola este o boala infectioasa de mare raspandire universala, aparand in toate continentele si tarile, putand afecta pana la 99.9% din populatie, receptivitatea fiind generala intr-o populatie nevaccinata. Perioada de incubatie a rujeolei este 10-12 zile si se manifesta cu febra, conjunctivita, tuse, iritatie la nivelul mucoasei bucale si o eruptie cutanata pe tot corpul, intr-un interval de 3-4 zile de la debut.
Virusul rujeolic se transmite pe cale aeriana de la o persoana la alta, prin picaturi de saliva, cand persoanele bolnave tusesc sau stranuta. Bebelusii neimunizati au riscul cel mai mare de a face boala. Mortalitatea din cauza rujeolei este cauzata de complicatii bacteriene. Cele mai frecvente complicatii ale rujeolei sunt pneumonia, otita medie, diareea, encefalita postinfectioasa, mergand pana la deces. Un bolnav de rujeola poate contamina pana la 20 de persoane.
Imunizarea este singura modalitate de prevenire a rujeolei, iar vaccinarea este eficienta in 95% din cazuri. Anticorpii mamei sunt responsabili de esec in cele 5% din cazuri.

Ca masura de limitare a extinderii epidemiei de rujeola, la nivel national a fost organizata o campanie suplimentara de vaccinare cu ROR (vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei) a copiilor nevaccinati si incomplet vaccinati. Din acest motiv imunizarea cu ROR se face acum de la grupa de varsta 9-11 luni. Se repeta doza la 12 luni si la 5 ani. Daca rapelul nu se face pana la varsta de 5 ani, copilul poate fi recuperat pana la varsta de 9 ani.
Campania de vaccinare continua atat la nivel national, cat si judetean, fiind nevoie de o acoperire vaccinala de 95% pentru prima si a doua doza de vaccin ROR, pentru atingerea nivelului de imunitate a populatiei necesar pentru a intrerupe transmiterea endemica.
Incepand de saptamana trecuta, in depozitul antiepidemic al DSP Arges s-au primit 10.040 doze de vaccin ROR, care sunt in curs de distribuire catre medicii de familie, astfel incat parintii copiilor de 9-11 luni se pot adresa medicilor de familie de care apartin pentru inceperea imunizarii eficiente impotriva rujeolei.
Epidemiile recente subliniaza responsabilitatea regionala care este, de fapt, a noastra, a tuturor, de a mentine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.”, a transmis șefa DSP Argeș, Sorina Honțaru, printr-un comunicat de presă.

Foto: Arhivă

LASA UN RASPUNS