Vine in Arges. Presedintele Romaniei ia parte, vineri, la ceremonia de la Mausoleul Mateiaş!

0
1201

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, ia parte vineri, 23 septembrie, la ceremonia de la Mausoleul Mateias, la 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial.

Maine, la Mausoleul Mateias din judetul Argeş, monumentul dedicat eroilor din Războiul de Întregire Naţională desfăşurat între anii 1916-1918 şi locul în care sunt înhumaţi, în osuar, 416 eroi români, cunoscuţi şi necunoscuţi, vor avea loc manifestari dedicate marcării unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial. A confirmat prezenta si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Mausoleul Mateiaş a fost ridicat între anii 1928-1935, după planurile arhitecţilor Dumitru Ionescu-Berechet şi State Baloşin, de către constructorul italian De Nicolo, pentru realizarea edificiului fiind utilizat în principal calcar de Albeşti. La intrarea în mausoleu, pe un parapet din beton, de formă semicirculară, se află înscrise cu litere aurite două texte care glorifică sacrificiul eroilor. În stânga stă scris “Pentru onoarea patriei şi a drapelului, pentru făurirea unităţii României, noi am apărat pământul sfânt al ţării, lăsându-vă vouă, generaţiile viitoare, o naţiune liberă şi independentă”, iar în dreapta: “Ne plecăm cu veneraţie în faţa sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni şi viteji ai fiinţei noastre naţionale, iar la chemarea patriei vom şti să ne jertfim şi noi pentru păstrarea independenţei şi suveranităţii României”.

La Mateiaş vor fi organizate, pe 23 septembrie, mai multe evocări istorice. Manifestarile vor incepe de la ora 10.30, la Mănăstirea Negru Vodă, si vor continua ulterior la Mateias.

LASA UN RASPUNS