Un REPUTAT profesor din Pitești, cetățean de onoare al Făgărașului! DESCOPERIREA sa a condus la realizarea unui proiect IMPORTANT

0
983

Primarul Făgărașului i-a acordat titlul de cetățean de onoare al Făgărașului unui reputat profesor universitar din Pitești. Este vorba despre Alexandru Boroiu, profesor al Universității din Pitești, autorul a 29 de cărţi şi manuale universitare, precum şi a peste 200 de lucrări ştiinţifice publicate.

La Colegiul Naţional „Radu Negru“ s-a desfăşurat a VIII-a ediţie a simpozionului naţional „Fizică – trecut şi viitor“. În cadrul evenimentului, primarul Făgărașului i-a acordat titlul de cetățean de onoare al municipiului Făgăraș, profesorului universitar dr. ing. Alexandru Boroiu, acesta fiind cel care a demonstrat, pe baza cercetărilor ştiinţifice şi măsurătorilor, că centrul ţării trece prin municipiul Făgăraș, fiind localizat mai exact în zona sudică a Făgăraşului.

Simpozionul național „Fizica- trecut și viitor“ adună de la an la an tot mai mulți participanți la Făgăraș. Anul acesta au fost 65 de profesori participanți din 10 județe ale țării, dar și din București și 49 de copii de la școlile din județul Brașov. În cadrul evenimentului a fost prezent și prof. univ. dr. ing. Alexandru Boroiu. La propunerea consilierului local prof. Ion Bogdan, prof. Alexandru Boroiu a fost desemnat anul trecut, cetățean de onoare al municipiului Făgăraș. În cadrul simpozionului de astăzi, primarul Făgărașului Gheorghe Sucaciu i-a înmânat această distincție precizând că administrația locală are în plan realizarea unui parc natural în forma României, dar cu elemente tradiționale din toate zonele țării. În centrul parcului o să fie Municipiul Făgăraș.

Cercetările profesorului Boroiu, care au demonstrat că centrul ţării nu se află la Dealu Frumos ci la Făgăraş, au fost întreprinse de acesta după 2007, când se afirma că “odată cu intrarea României şi Bulgariei în UE, centrul geografic al Uniunii Europene s-a mutat cu 120 km în direcţia E, S-E”, şi când a observat că nu se făcuse vreodată un studiu ştiinţific care să ateste unde se află centru ţării noastre. Cercetările s-au întins pe durata a aproape 3 ani, până în 2010. Încă de la acea dată prof. univ. a realizat mai multe lucrări de specialitate în care a evidenţiat modificarea constatată şi a promovat ideea ca “Municipiul Făgăraş – Centrul Geografic al României” să devină un brand care să trezească interesul turiştilor.

LASA UN RASPUNS