Solutia vine in ajutorul primariilor mici, care nu pot lua bani de la banci!

0
220

Guvernul incearca sa gaseasca o solutie pentru primariile mici care nu pot lua bani de la banci. Se analizează posibilitatea înfiinţării unui fond de investiţii care să pună la un loc bani europeni, din bugetul de stat şi ai primăriilor, plus fonduri private, cu scopul finanţării programelor de termoizolare a locuinţelor. Principalul destinatar ar fi primăriile mici care întâmpină dificultăţi în accesarea finanţărilor bancare pentru îmbunătăţirea fondului locativ din localităţile pe care le gestionează.

În Strategia Naţională de Locuire se precizează că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), autorul documentului, analizează în prezent, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi al consultanţilor, modele de finanţare a programelor de termoizolare. Strategia, care urmează a fi definitivată în perioada imediat următoare, trasează harta locuirii în România până în 2020.

Autorii strategiei specifică faptul că acest tip de împrumut ar fi potrivit pentru primăriile mai mici, în special cele care depun eforturi semnificative pentru a avea acces la finanţare bancară.

Cele mai multe imobile, reprezentând circa 5% din totalul celor 96.414 blocuri identificate la nivel naţional, au fost reabilitate termic din fondurile proprii ale românilor sau cu bani de la bugetul local al primăriilor, conform raportărilor primite de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) de la prefecturi.

Sursa: Capital.ro