SCRISOARE DESCHISĂ. Campanie împotriva unui proiect care ”va polua aerul argeșenilor”

0
2593

Asociatia de Turism și Ecologie pentru Tineret Zimbrul Carpatin atrage atenția cu privire la un proiect care va polua aerul argeșenilor, astfel că, printr-o scrisoare deschisă, se lansează o campanie împotriva construirii unei fabrici pentru producerea plăcilor pe bază de lemn în sudul țării.

SCRISOARE DESCHISA

Asociatia de Turism si Ecologie pentru Tineret Zimbrul Carpatin
atrage atentia asupra unui proiect devastator

Asociatia de Turism si Ecologie pentru Tineret Zimbrul Carpatin a lansat o campanie impotriva proiectului unui investitor turc de a construi o noua fabrica pentru producerea placilor pe baza de lemn in sudul tarii.

In mai multe adrese catre autoritatile competente din domeniu asociatia arata foarte clar că este necesară controlarea imediata a investitiei Yildiz Entegre de la Oarja si verificarea tuturor documentelor care au stat la baza autorizarii acestei investitii. In ciuda importantei proiectului pentru dezvoltarea zonei, Asociatia considera ca intreaga procedura care a precedat obtinerea autorizatiei de constructie pentru aceasta fabrica a fost facuta fara respectarea legislatiei romanesti si europene, fara a lua in considerare minime norme de mediu nationale si europene si cu lipsa totala de transparenta a autoritatilor locale pentru care subiectul acesta este unul tabu.

Cum este posibil ca in Romania anului 2017 autoritatile de mediu sa accepte realizarea unei asemenea platforme fara nici un fel de studiu de impact asupra padurilor romanesti? In plin scandal referitor la defrisari masive, la faptul ca Romania a pierdut in ultimii ani sute de mii de hectare de padure, acceptarea pasiva a inca unei investitii care va produce 3 milioane de m3 de placi pe an si va taia paduri intregi din Romania inseamna atentat la siguranta publica. Nimeni nu s-a intrebat ce se va intampla cu padurile romanesti intr-o piata in care exista deja mai multi investitori mari care distrug padurile tarii si dimpotriva autoritatile locale s-au bucurat de cateva sute de locuri de munca pentru o companie care va scoate tot profitul din tara si va distruge si mai mult mediul din Romania.
Instalaţia propusa prezintă un risc major pentru sănătatea populaţiei din zona chiar daca acest lucru a fost ascuns cu dibacie de investitorul turc in spatele unei umbre de legalitate care este cu atat mai periculoasa.Nicaieri in documentatie nu se vorbeste despre intentia investitorului de a deschide aici o fabrica de formaldehida, substanta cancerigina asa cum a fost ea declarata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Totusi initial Yildiz a comunicat faptul ca doreste sa investeasca intr-o asemenea instalatie fara de care de fapt nu poate sa produca la Oarja. Mai mult placile care se vor produce la Oarja nu se pot produce fara rasini ureo formaldehidice foarte periculoase pentru mediu si sanatatea umana.

Asociatia Zimbrul Carpatin a aratat punctual modul in care autoritatile romane au ignorat cu desavarsire in procesul de autorizare legislatia romana si europeana in domeniul protectiei mediului. Raspunsul autoritatilor a fost insa ca totul a fost facut perfect legal chiar daca nu exista un studiu de impact asupra padurilor romanesti, un studiu de impact asupra sanatatii in zona, iar documentele care au fost depuse in procedura nu respecta legislatia si nu cuprind toate etapele de dezvoltare ale proiectului.
Cel mai ingrijorator este insa faptul ca statul roman permite dezvoltarea inca unei unitati de productie cu impact semnificativ asupra padurilor tarii. In conditiile in care in Romania dispar in fiecare zi mii de hectare de padure, in conditiile in care rezervatiile naturale si padurile virgine sunt in pericol, in conditiile in care se stie la nivel de minister ca lemnul ilegal este un fenomen de masa in Romania, autorizarea unei noi unitati de productie peste noapte fara o consultare corecta si fara verificarea la sange a documentatiei este un adevarat atentat la siguranta nationala. Cu atat mai ingrijorator fiind faptul ca nici una dintre autoritatile sesizate, de la minister la agentia locala de protectia mediului si la presedintie nu reactioneaza la sesizarile realizate.

Asociatia pentru de Turism si Ecologie Zimbrul Carpatin solicita public autoritatilor locale si nationale sa stopeze imediat investitia de la Oarja si sa solicite investitorului sa refaca documentatia in conformitate cu normele legale in domeniu. De asemenea solicita Ministerului Mediului sa trimita corpul de control pentru a verifica modul in care a fost realizata procedura de autorizare luand in considerare urmatoarele aspecte:
1. Nu s-a realizat un studiu de impact al padurilor romanesti pentru a se vedea daca mai este loc pentru o investitie de acest tip in Romania. Consideram acest lucru un atac la siguranta nationala si solicitam tuturor autoritatilor in drept sa reactioneze
2. Nu s-a realizat un studiu de impact asupra starii de sanatate a populatiei din zona ca urmare a dezvoltarii industriale propuse
3. Nu s-a realizat evaluarea proiectului in intregimea lui. Nu prezinta ce va contine etapa a doua a proiectului, deci nu nu ia in considerare impactul proiectului, in intregul sau, asupra mediului si a sanatatii umane, ci doar impactul etapei 1;
4. Nu s-a luat in considerare impactul cumulat al proiectului asupra mediului si sanatatii umane din zona, intrucat nu s-au luat in considerare emisiile de poluanti ale altor operatori industriali din zona. Trebuie solicitat investitorului un studiu cumulativ de dispersie a poluantilor, tinand cont de emisiile existente ale celorlalti operatori industriali din zona. (De exemplu, in comuna Oarja exista inclusiv un incinerator functional care co-incinereaza deseurile menajere impreuna cu alte deseuri cu putere calorifica mai ridicata);
5. nu se fac precizari privind riscurile si/sau obligatii din punct de vedere SEVESO;
6. nu se mentioneaza limitele avute in vedere/ propuse pentru emisiile de poluanti in aer (dupa punerea in functiune a instalatiilor tehnologice). Nu se respecta limitele BAT in domeniu

Speram ca mass-media locala sa ne ajute in demersul nostru si sa insiste pentru clarificarea situatiei prezentate.

Codrea Ionut
Presedinte ATET Zimbrul Carpatin

LASA UN RASPUNS