S-a simtit in multe orase! Al doilea CUTREMUR de peste 5 grade pe scara richter, in Romania, in ultimele 3 luni

0
698

A avut loc un puternic cutremur ce s-a resimtit in marile orase, dar si in Capitala. Potrivit reprezentanților INFP, cutremurul a avut epicentrul în zona Vrancea, la adâncimea de 100 de kilometri și a avut o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter, informează News.ro. Primele măsurători arată că acest cutremur a avut magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs miercuri dimineață, în jurul orei 01:20, în România. Seismul a fost resimțit în marile oraşe şi în Capitală, dar şi în Bulgaria sau Republica Moldova. Este al doilea seism de peste 5 grade în ultimele 3 luni. Cutremurul, cu epicentrul în apropiere de localitatea Nereju, Vrancea, a avut magnitudinea de 5,3 pe scara Richter și s-a produs la 98 de kilometri adâncime, la ora 01:20:55, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul a fost urmat de o replică de 2,9 pe Richter la ora 5 dimineaţa, la o adâncime de 91 km.

Conform European-Mediterranean Seismological Centre, seismul ar fi avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter și ar fi avut loc la o adâncime de 100 de kilometri.

Iniţial, centrul american United States Geological Survey a anunţat că seismul din Vrancea ar fi avut magnitudinea de 5,6 pe Richter și s-ar fi produs la 81 de kilometri adâncime.

“Este vorba de un cutremur vrâncean absolut normal. Intră în zona seismelor moderate. De regulă, seismele de peste 5 grade apar la mai mulţi ani. Pot să apară şi mai multe în acelaşi an, cum s-a întâmplat anul acesta. Anul acesta a fost o activitate seismică mai slabă decât anii trecuţi, ceea ce ar putea explica acest cutremur mai mare”, a declarat pentru Realitatea TV Mircea Radulian, director de cercetare la Institutul de Fizica Pământului.

LASA UN RASPUNS