Profesorii anunță PROTESTE. Deputat de Argeș, către sindicaliștii din învățământ: ”E mai important să fim proactivi”

0
1004

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) anunta ca a inaintat premierului, precum si ministrului Educatiei, ministrului Muncii si ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, memorii prin care sunt semnalate problemele grave din sistemul de invatamant romanesc. Ea atrage atentia Guvernului ca nemultumirile angajatilor din educatie sunt mari si ca lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ii determina sa declanseze protestele in perioada urmatoare.

Deputatul de Argeș, Nicolae Georgescu (foto interior), a declarat în conferința de presă a PSD de vineri că ”cel mai bine sindicatul ar fi trebuit să semnaleze problemele înainte, pentru că e mai important să fim proactivi, decât reactivi”, spunând că nu vede rostul organizării unor proteste în perioada următoare. Mai mult decât atât, acesta a afirmat că nu a primit niciun memoriu de la sindicaliștii din învățământul argeșean prin care aceștia să semnaleze eventuale nereguli din sistem, înainte de modificările legislative. ”Eu nu vreau să intru în conflict cu sindicaliștii, însă, deși am destule legături în sistem, nu am primit niciun memoriu al sindicaliștilor înainte de a se da această lege. Nu mi-a zis nimeni nimic. Pe noi spun, pe parlamentari, nu ne-a întrebat nimeni nimic.”, a mai declarat Georgescu.

FSLI cere Guvernului aplicarea de urgenta a masurilor reparatorii in cazul salariatilor incadrati part-time sau cu fractiuni de norma, care au venituri sub salariul minim pe economie, dar care sunt obligati, potrivit Codului Fiscal aflat in vigoare, sa plateasca contributii la nivelul salariului minim pe economie, iar veniturile nu le ajung.

Sindicalistii precizeaza ca salariatii incadrati cu jumatate de norma vor incasa venituri mai mici cu 200 de lei, iar cei incadrati cu un sfert de norma nu vor incasa niciun leu la salariu, ci vor fi nevoiti sa vina cu bani de acasa pentru a achita contributiile catre bugetul de stat.

FSLI cere modificarea de urgenta a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, intrucat a creat discriminari atat in randul anajatilor din sistemul bugetar, dar mai ales in randul angajatilor din invatamant. Reincadrarea personalului didactic, pe aceasta lege, incepand cu data de 1 iulie 2017, a dus la situatii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine platit decat personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I.

LASA UN RASPUNS