Primar trimis in JUDECATA de DNA! Acuzat ca a obtinut ILEGAL fonduri de la APIA

0
454

Primar trimis în judecată de DNA! Recent, procurorii DNA au încheiat cercetarea între-un dosar de corupţie ce-l viza pe fostul primar al comunei Ţiţeşti, Florian Rizea şi secerarul comunei, Ileana Cristian Miu. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi obţinut ilegal fonduri de la APIA pentru izlazul comunal.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MIU ILEANA-CRISTINA, secretar al comunei Țițești, județul Argeș, cu privire la săvârșirea infracțiunilor:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în forma tentativei,

RIZEA FLORIAN, la data faptei primar al comunei Țițești, județul Argeș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în forma instigării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007 – 2008, inculpata Miu Ileana-Cristina a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, mai multe documente false inexacte și incomplete, în scopul de a obține în mod injust sprijinul financiar pe suprafață, pentru o suprafață de teren de 138,77 ha, deși în realitate nu o utiliza efectiv.
Inculpata a acționat ca urmare a instigării realizate de inculpatul Rizea Florian, în calitatea sa de primar al comunei Țițești, care a inițiat un proiect de hotărâre de consiliu local în acest sens, prin care a propus concesionarea izlazului comunal către secretarul comunei.
Concesionarea terenului nu constituia instrumentul în baza căruia inculpata urma să utilizeze terenul așa cum ar fi fost legal, ci doar în scopul îndeplinirii formale a condițiilor de eligibilitate a cererii de sprijin financiar pe suprafață pe care secretarul unității administrativ teritoriale a depus-o ulterior la A.P.I.A.
La data de 23 aprilie 2009, inculpata Miu Ileana-Cristina a depus o cerere de transfer a exploatației celor 138,77 ha către Consiliul local Țițești, în urma aprobării stabilindu-se o sumă de 27.440,34 lei pentru unitatea administrativ teritorială respectivă.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpata a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 19.892,48 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție din Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului penal asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatei Miu Ileana-Cristina până la concurența sumei de 19.892,48 lei, ce a fost consemnată de către aceasta din urmă la o unitate bancară.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Reply, Reply All or Forward | More

LASA UN RASPUNS