Pozitia OFICIALA. Ministrul Educatiei si ministrul Muncii, despre protestul elevilor de la Pitesti: “Este INACCEPTABIL”

0
856

Dupa o ancheta mixta care a avut loc la Scoala Gimnaziala I.L. Caragiale Pitesti, Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii atrag atentia asupra faptului ca nu vorbim despre un caz singular vizavi de protestul elevilor de la Pitesti impotriva elevului cu nevoi speciale.

În urma evaluării situației, au fost făcute mai multe recomandări și vor fi luate o serie de măsuri măsuri pentru preîntâmpinarea unor cazuri similare. Printr-un comunicat de presa, Ministerul Muncii anunta: “Echipa mixtă formată din reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Ministerului Muncii s-a aflat luni, la Pitești, pentru a evalua în teren măsurile luate la nivelul școlii, al Inspectoratului școlar Județean Argeș și al DGASPC Argeș, în vederea integrării elevului aflat în discuție. S-au purtat discuții cu reprezentanți ai inspectoratului școlar, ai Centrului Județean pentru Resurse Educaționale, ai DGASPC, ai conducerii școlii și ai corpului profesora”.

În urma evaluării situației, au fost făcute mai multe recomandări, printre care: o adaptare reală a programei școlare la nevoile elevului, implicarea CJRAE în monitorizarea situației și consilierea profesorilor de la clasă, accentuarea dialogului cu familia, în sensul implicării acesteia și al asigurării unui ambient favorabil integrării și dezvoltării elevului. Reprezentanții celor două ministere au insistat asupra eforturilor care trebuie făcute de școală pentru integrarea copilului, profesorii fiind încurajați să ceară sprijinul specialiștilor pentru gestionarea situațiilor.

Ministerul Educației a solicitat, de asemenea, Inspectoratului Școlar al Județului Argeș o monitorizare permanentă a evoluției elevului și implicarea necondiționtă pentru integrarea elevului. Mai mult, Ministerul Educației va solicita tuturor Caselor Corpului Didactic ca, în anul școlar 2016- 2017, să pună accentul pe formarea cadrelor didactice pentru educație incluzivă.

În egală măsură, conducerile celor două instituții condamnă atitudinea intolerantă și discriminatorie, în raport cu situația elevului G.I.R. și atrag atenția că astfel de reacții nu pot fi o soluție în nicio situație de acest gen și creează premizele unor comportamente discriminatorii în rândul tinerei generații.

Iata ce a spus ministrul Educatiei, Mircea Dumitru: “Situația de la Pitești nu este singulară, e îngrijorător că atât de mulți copii sunt în situații similare iar școala nu le oferă ceea ce au ei nevoie. Sunt copii extraordinari care merită fiecare efort de-al nostru pentru a fi alături de ei și familiile lor. Consider inacceptabilă orice atitudine de respingere sau discriminare a acestor copii iar școala este responsabilă de integrarea și educarea lor. Ce am constatat, și nu doar din această situație nefericită: profesorii nu știu să gestioneze astfel de cazuri, unde e evident necesară înțelegerea față de nevoile elevului, o implicare mai puternică a profesorului și a psihologului, dar și comunicarea cu familia”.

Pozitia ministrului Muncii, Dragos Paslaru, este urmatoarea: „Cu toții trebuie să respingem orice atitudine de marginalizare și de izolare a oricărei persoane aflată într-o situație vulnerabilă și, în același timp, trebuie să fim cu adevărat responsabili, cu fapte concrete, pentru sprijinirea incluziunii.”.

Sursa: DCnews.ro

LASA UN RASPUNS