Porţile Muzeului de la Golesti vor fi larg deschise pentru Sărbătoarea Iei Româneşti!

0
461

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti organizează vineri, 24 iunie, “Ziua Iei Româneşti”. Argeşul este un veritabil tezaur de valori materiale si spirituale, pe care puţine alte zone româneşti îl pot egala.
În satul românesc, de altădată, haina îl făcea cunoscut pe om după un cod riguros; costumul se schimba odată cu vîrsta şi transmitea informaţii despre situaţia materială şi starea civilă.
De-a lungul istoriei naţionale, portul popular a fost susţinut şi pus în valoare de distinse doamne aparţinînd familiilor nobile din România: Casa Regală, Goleştii, Brătienii – doamne care au purtat costumul naţional la evenimente importante, care au colecţionat şi, ulterior, au donat aceste valori primelor muzee etnografice româneşti.

Ziua Iei Româneşti este mai mult decat o reiterare a preţuirii de rang aristocratic, este un ecou contemporan de demnitate naţională pe care îl datorăm cu toţii. Omagiul iei româneşti va consta pe 24 iunie 2016, prin veşmantul original şi artistic, purtat cu respect şi recunoştinţă de către personalul feminin al muzeului.

LASA UN RASPUNS